Norge

Krever etterforskning av politiet

Ingen har fått straff for drapsforsøket på William Nygaard i 1993. Knut Olav Åmås mener politiet bør etterforskes for arbeidet sitt.

Den 11. oktober 1993 ble William Nygaard skutt tre ganger. Det skjedde utenfor hans leilighet i Oslo. Nygaard overlevde så vidt.

Nygaard var forlagssjef for Aschehoug. Få år før hadde forlaget hadde gitt ut boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie. Det var en kontroversiell bok. Det iranske regimet vedtok en dødsdom over alle som var med på publiseringen av verket.

Politiet fant aldri gjerningspersonen. Flere år senere ble etterforskningen tatt opp på nytt. I ettertid har de fått sterk kritikk for arbeidet de gjorde.

Knut Olav Åmås er direktør i stiftelsen Fritt Ord. De jobber for å promotere ytringsfrihet, debatt og kultur.

Åmås har bedt om politiets jobb skal bli gransket. Han sier til NRK at han saken er den største politiskandalen i norsk historie.

– Det gikk dårlig fra starten av, sier Åmås.

William Nygaard ble utsatt for et drapsforsøk i 1993 utenfor boligen sin i Oslo. Politiet siktet i 2018 to menn i saken like før den ble foreldet. Foto: Heiko Junge / NTB

Han sier det var fordi politiet ikke så sammenhengen mellom mordforsøket og utgivelsen av Rusdhies bok.

Åmås kaller saken for «et nasjonalt traume». Han mener politiets arbeid burde etterforskes nærmere. Han sier at det er på tide å gjøre en grundig gjennomgang. Han vil at regjeringen oppretter en uavhengig kommisjon.

– Den må gå gjennom alt som har skjedd i etterforskningen. Både i Oslo-politiet og i Kripos. Et alternativ er at Stortinget ber om en omfattende utredning av saken.

Nyhetskanalen NRK har bedt politiet i Oslo og Kripos om en kommentar. De ønsker ikke å si noe om saken nå.

I 2010 ble det lovet en pengesum til de som kunne hjelpe i saken. Den som kunne hjelpe til med å oppklare hva som hadde skjedd, skulle få to millioner kroner.

I 2018 ble to personer siktet for drapsforsøket, ifølge NRK. Begge to nekter for å ha noe med drapsforsøket å gjøre.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå