Norge
Ordførar Gunnar Wilhelmsen seier Tromsø kommune kjem til å ta i bruk ordninga med koronapass. Trondheim og Bergen vurderer å gjere det same.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB / NPK

Snart kan du få koronapass

Snart kan nordmenn trolig vise koronapass. Det kan du trenge for å dra ut på kino og konsert.

Regjeringen kan snart innføre koronapass i Norge. De skal bevise at du har tatt vaksine mot viruset. Du vil også ha gyldig pass hvis du har hatt sykdommen, eller nylig er testet.

Koronapassene er trolig klart for bruk i løpet av uka. Myndighetene jobber for at det skal kunne bli tatt i bruk. Statsminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at det vil være klar i løpet av noen dager.

Koronapasset skal brukes til å forhindre nedstengning. Det skal gjøre at arrangementer og utesteder kan være åpne, selv om smitten er høy. Det betyr at de uten gyldig pass kan bli nektet tilgang til slike steder.

Konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater kan også være aktuelle for et slikt tiltak.

Foreløpig skal passene gjelde for kommuner. Etter hvert sier regjeringen at de også kan gjelde nasjonalt.

– Nå har alle fått tilbud om vaksine. Da er det lettere å bruke korona-sertifikatet for å forhindre smitte, sa Støre.

Tromsø kommune ønsker å innføre passet allerede på tirsdag. Disse planene er nå utsatt. De kan tidligst innføres fredag, opplyser ordfører Gunnar Wilhelmsen til TV 2.

– Det tar tid å få på plass forskriften. Det er veldig forståelig. Det er bra om vi får det på plass før helgen, sier Wilhelmsen.

Tromsø har den siste tiden hatt et stort smittetrykk. Det siste døgnet er det registrert 75 nye koronatilfeller.

Også i Trondheim kan passene snart bli innført. Det sier Morten Wolden, som er kommunedirektør i Trondheim kommune.

– Vi vil høre på hva utelivsbransjen mener er klokt og fornuftig nå. Så er det nyttig for oss at Tromsø innfører passene først, sier han.

Mandag var 225 pasienter i Norge innlagt med koronasmitte. Det er en økning på 35 pasienter fra fredag. Det er også det høyeste tallet siden april.

35 av pasientene får behandling med respirator. 53 ligger på intensivavdeling.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå