Norge

SV vil øke skattene med over 20 milliarder kroner

Tjener du mer enn 600.000 kroner i året, skal du betale mer i skatt. Sosialistisk Venstreparti vil kreve dette i forhandlinger med regjeringen.

Norge — Den nye rødgrønne regjeringen har kommet med sitt forslag til nytt statsbudsjett. Men statsminister Jonas Gahr Støre trenger støtte. Bare slik kan regjeringen flertall i Stortinget. Regjeringen vil først forhandle med Sosialistisk Venstreparti (SV). Men SV kommer med harde krav.

– Jeg gleder meg til å sette i gang med forhandlinger. Jeg er forberedt på tøffe tak og lange dager. Men det skal bli fint å komme i gang, sier Kari Elisabeth Kaski til kanalen NRK. Hun er SVs finanspolitiske talsperson.

SV ønsker at folk skal betale mer i skatt. Partiet foreslår å øke både skatt på det du tjener og det du har i formue. De vil også har høyere skatt på utbytte.

Partiet ønsker å øke formuesskatten med 14,7 milliarder kroner. De vil hente 7,3 milliarder kroner i inntektsskatt. Folk som tjener under 600.000 kroner, skal betale mindre i skatt. De som tjener mer enn 600.000 kroner, vil betale mer i skatt i gjennomsnitt. Tjener du over 1 millioner kroner? Da vil du måtte betale mye mer enn nå i skatt.

I sitt forslag til statsbudsjett foreslår Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) også økte skatter. Men da må du tjene over 700.000 kroner for å betale mer i skatt.

SV kommer også med harde klimakrav. De vil blant annet at oljeselskapene betaler mer i avgift for å slippe ut klimagasser.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå