Norge

Flere nordmenn sliter med søvn

Både dyr og mennesker trenger søvn. Vi bruker en tredjedel av livet å sove. Men hvorfor gjør vi det?

Søvn er en stor del av tilværelsen. Forskning viser at den har mange viktige funksjoner. Det hjelper oss med å restituere. Det hjelper oss med å prosessere ting vi har opplevd og lært. Mangel på søvn kan føre til dårligere psykisk helse. Det kan også øke risikoen for demens og hjerte- og karsykdommer.

Ingen, hverken mennesker eller dyr, klarer seg uten søvn. Likevel er søvnen fortsatt et mysterium.

Klar Tale har snakket med søvnekspert Bjørn Bjorvatn. Han har forsket på søvn i over 30 år. Han mener det er viktig å spre kunnskap om søvn.

– Det har blitt mye mer snakk om søvn siden jeg begynte å forske på det på midten av 80-tallet. Likevel tror jeg mange er for altfor dårlige til å prioritere søvn. De tror de kan klare seg med mindre søvn enn de egentlig trenger, sier han.

Bjorvatn tror mange vet for lite om søvn. Hvor viktig den er, og hvor mye som trengs. Derfor jobber han med å spre mer, og bedre informasjon om temaet.

– Mange er veldig opptatt av kosthold og mosjon. Spørsmålet er om ikke søvn er minst like viktig. Søvn er essensielt for alt liv. Ikke bare mennesker.

Han forteller at søvn også er viktig for hvor godt hjernen fungerer.

– Forskninga viser helt tydelig at søvn er viktig får å lære og huske. De som sover godt og nok, lærer raskere og enklere, sier han.

Søvn er ikke bare viktig for enkeltpersoner. Bjorvatn forklarer at mye søvn vi får, også påvirker samfunnet.

– Søvnproblemer koster samfunnet enorme summer, sier Bjorvatn.

Han forklarer at de med for lite søvn er mindre produktive. I tillegg kan lite søvn føre til andre helseplager som koster samfunnet mye.

Prosjektet Risikorydding er en kampanje som skal forebygge ulykker og skader. De skriver at personer med søvnproblemer har opptil 250% større sjanse for å dø i en ulykke. Det gjelder særlig i trafikken, og skyldes at konstentrasjonen blir dårligere med liten søvn.

Flere nordmenn har søvnvansker enn før. Det skriver folkehelse-instituttet. Søvn har også sammenheng med smerter, skolefravær, og depresjon. I tillegg kan lite søvn føre til at du er mer utsatt for fare.

Bjorvatn har noen generelle råd for å få sove godt om natten.

– Ha en stabil døgnrytme. Få dagslys, og ikke sov om dagen. Unngå koffein og skjermlys om kvelden, sier han.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå