Norge

Hvor var verdens første koronatilfelle?

Eksperter er uenige i hvordan koronaviruset oppstod. Nå tror Michael Worobey at han har svaret.

Michael Worobey er virolog. Han forsker på virus, og hvordan de fungerer.

Han sier han har ny informasjon om det første korona-utbruddet. Det skjedde i den kinesiske byen Wuhan, i Kina. Men eksperter er uenige om hvordan.

Worobey skriver i en ny forskningsartikkel at koronaviruset antakelig kom fra ville dyr.

Han mener den første smitten ble påvist hos en dame. Han sier også at den ble påvist senere enn vi har antatt før.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har skrevet at det første smittetilfellet var hos en mann den 8. desember. Worobey sier han nå har beviser for at det ikke stemmer. Det sier han etter å ha undersøkt videointervjuer av mannen og lest gjennom sykehusjournaler.

Worobey mener det tidligste smittetilfellet var hos en kvinne med tilknytning til markedet.

Ekspertene har lenge diskutert hvor koronaviruset faktisk oppstod. Blant annet har det blitt undersøkt om det spredte seg etter en lekkasje fra et laboratorium i byen Wuhan. Worobey var en av 15 eksperter som krevde at dette ble undersøkt.

Nå mener Worobey at bevisene tyder på at de kom fra dyr. Flere ville dyr som kan bære viruset ble solgt på markedet i Wuhan. Blant dem var mårhunder, som ble holdt fanget i bur og solgt der.

– Det blir veldig vanskelig å forklare spredningen hvis utbruddet ikke startet på markedet, sa Worobey til New York Times

Worobey undersøkte de aller tidligste smittetilfellene i Wuhan. Han mener at alle disse oppstod i nærheten av markedet.

– I denne byen er det elleve millioner mennesker. Halvparten av de tidlige tilfellene er knyttet til et sted på størrelse med en fotballbane, sa han.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå