Norge

Slik blir de nye korona-reglene

Dropp håndhilsing, hold deg hjemme om du er syk og vær forberedt på strengere krav på grensa. Dette er nye råd og regler som skal stanse korona-smitten

Stadig flere blir smittet med korona-viruset i Norge. Flere dør av sykdommen. Det viser tall fra sist uke.

Når skjerper myndighetene korona-reglene. Hensikten er å få mer kontroll på smitten igjen.

Myndighetene vil blant annet ha en mye strengere kontroll på grensa igjen. Årsaken er blant annet at smitten stiger i Europa.

– Vi starter med strengere krav til kontroll for de som reiser til Norge. Det gjør vi for å begrense importsmitte, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Fra 26. november må alle registrere seg før de reiser inn til Norge. Det gjelder både nordmenn og utlendinger. Du registrerer deg på nettsiden Entrynorway.no. Det kan du gjøre fra tre dager før du reiser inn i landet, forklarer hun. Det gjelder for alle over 16 år.

Du må vise bekreftelsen på registreringen på grensa. Myndighetene krever også at du kan vise at du har negativ test. Eller at du har korona-sertifikat eller bevis på at du har hatt korona-virus. Det gjelder for folk i land i EU og Schengen, forklarer Mehl.

Kontrollen vil fortsette som nå for folk som kommer fra land utenfor EU og Schengen. Politiet kan kontrollere om folk oppfyller pliktene til registrering, test og karantene,

Reglene for karantene fortsetter. Har du ikke sted du kan være i karantene, kan du være på karantenehotell. Du finner alle reglene på regjeringen.no.

Mehl forklarer at Norge samtidig starter med vanlige regler for innreise. Det vil si at Norge er åpent for folk fra alle land, så sant de har lov å reise hit etter utlendingsloven.


Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk om å gjøre det de kan for å hindre smitte.

– Er du litt syk eller forkjølet, så må du holde deg hjemme, sier hun. Det hindrer at korona-viruset og andre virus sprer seg, sier Kjerkol.

Kjerkol ber også folk om å slutte å håndhilse igjen.

– Bruk albuen når du hilser, slik vi har gjort tidligere i pandemien.

Over 90 prosent av voksne personer i Norge er vaksinert mot korona-viruset. Likevel blir stadig flere syke. På sykehus ligger både vaksinerte og uvaksinerte som har fått korona-virus.

Kjerkol ber kommunene om å få vaksinert folk over 65 år med en tredje dose vaksine. Samtidig bør ungdom i 16 til 17-årsalderen få dose 2.

Men kommunene får også muligheten til å starte med korona-sertifikat. Dermed kan de selv avgjøre om hvem som for eksempel kan komme inn på arrangement.



---

Fakta: Nye regler for å hindre smitte

  • Regjeringen vil ha mer kontroll på grensa for å hindre smitte med korona-virus.
  • Alle må registrere seg om de reiser inn til Norge fra utlandet.
  • Helseministeren ber alle om å slutte å håndhilse.

---



Siste utgave

På forsiden nå