Norge

Mye jobb som gjenstår før de blir enige

Audun Lysbakken mener Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke gjør nok. Men han tror fortsatt partiene kan bli enige til slutt.

Mandag sist uke startet forhandlingene med Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp). Regjeringspartiene er avhengige av SV sin støtte for at budsjettet skal bli godkjent.

Etter en uke med forhandlinger har de ikke kommet så langt. Ap og Sp ønsker at forhandlingene blir tatt lengre opp. Til vanlig er det representanter fra hvert parti som gjør dette.

Hvis det oppstår vanskelige situasjoner må hjelpe til. Men ikke alle er enig om at dette er riktig å gjøre nå.

– Jeg er misfornøyd med hvor vi er nå. Det er rart at det er regjeringspartiene som skrur opp temperaturen i en slik forhandling. Det sier Audun Lysbakken til pressen mandag morgen. Han er partileder for SV.

– Jeg mener at det er unødvendig at vi møtes på dette nivået nå. Våre forhandlere har fullmakt, og vi er ikke i nærheten av en slutt, sier han.

Lysbakken ble invitert til å snakke med de parlamentariske lederne hos Ap og Sp. Rigmor Aasrud og Marit Arnstad. De skal diskutere status på forhandlingene.

– Vi er ikke i nærheten av en enighet. Det er fortsatt altfor stor avstand, og hovedårsaken til at det har tatt lang tid, er at regjeringspartiene ikke har beveget seg nok i vår retning, sier Lysbakken.

En time etter møte mandag morgen kaller Lysbakken det et positivt møte.

– Jeg opplever at vi har hørt hverandre og har blitt hørt om ting som er viktige for oss når det gjelder å få fremdrift på dette, sier han.

Forhandlingene vil fortsette med finanskomiteen. Men flere folk vil bli med fremover.

– Nå synes jeg vi har en bedre prosess, sier Lysbakken.

– Nå ser jeg lysere på det. Nå har vi en mulighet til å komme videre på en konstruktiv måte, sier han.

Aasrud og Arnstad mener samtalene går bra. Arnstad er parlamentarisk elder for Sp, mens Aasrud er for Ap.

– Det er en stor jobb som skal gjøres, og det er den jobben vi skal gå videre med, sier Arnstad.

– Vi jobber på og er optimistiske til å få til en avtale, sier Aasrud.

---

Kort om saken

  • Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti forhandler om det nye statsbudsjettet.
  • De har forhandlet siden mandag sist uke.
  • Mandag morgen sa Audun Lysbakken at han var misfornøyd med hvor samtalene var. Utover dagen så han lysere på prosessen.

---Siste utgave

På forsiden nå