Norge

Han blir trolig ny president på Stortinget

Etter mye kritikk har Eva Kristin Hansen sluttet som stortingspresident. Det blir trolig Masud Gharahkhani som overtar stillingen.

Det har vært mye bråk i det siste med politikere som har fått gratis pendlerbolig. Det førte til at Eva Kristin Hansen måtte slutte som stortingspresident denne uken.

Nå skal Stortinget få ny president. Det meste tyder på at det blir 39 år gamle Masud Gharahkhani. Han kommer fra Arbeiderpartiet.

Gharahkhani lover at han skal prøve rydde opp i problemene på Stortinget. Han sier det er trist at en valget av en ny stortingspresident skal velges på denne måten.

– Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks utfordringer i hverdagen. Ikke om rot eller kaos i politikernes ordninger, sier han.

Han sier han er motivert til å løse opp i problemene.

– Jeg har lyst til å rydde opp sammen med de politiske partiene her. Det er viktig for å gjenreise tilliten til det norske Stortinget og demokratiet, sier han.

Gharahkhani vil begynne på arbeidet raskt.

– Vi må sørge for at Stortinget raskest mulig er tilbake til det som det skal være, sier han.

Valget av ny president på Stortinget skjer offisielt på torsdag.

Gharahkhani er født i Iran. Han er representant på Stortinget for Buskerud. Han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani forteller at reisen til Stortinget har vært lang.

– Mine foreldre flyktet til Norge fra et hjemland i krig. Etter en lang reise kom vi til Norge med kun én dollar i lomma. En familie på tre. Foreldrene mine startet som jordbærplukkere i dette landet, forteller Gharakhani.

Han har tidligere vært leder for Arbeiderpartiets utvalg for migrasjon.

Jonas Gahr Støre er Norges statsminister. Han er stolt over at Gharakhanikan bli første stortingspresident med minoritetsbakgrunn.

– Jeg kjenner ham som en erfaren, rettferdig og ryddig politiker. Han erhøyt respektert i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå