Norge

Ekspert tror strøm vil koste mye i hele vinter

Folk må gjøre seg klare for å betale mye for strøm i hele vinter. Det sier Tor Lilleholt. Han jobber med å analysere prisen på strøm.

– Prisen til bruker vil i gjennomsnitt være over to kroner per kilowattime (kWh) i hele vinter. Da er alt av avgifter og moms regnet med. Vi kommer også til å få uker da det vil koste langt mer og mindre enn dette, sier Lilleholt til nyhetsbyrået NTB.

Det er flere årsaker til at vi må betale mer og mer for strøm. Det er kaldt, det brukes mye strøm og det er vanskelig å få laget mer strøm. Norge lager for lite strøm til både å bruke i Norge, og til å selge til andre land i Europa. For å hindre at Norge skal selge mer til Europa, blir prisen i Norge slik som den er i Europa, ifølge NTB.

– Det som kan avhjelpe, er mer vind i Europa. Dermed blir det laget mer vindkraft. Det kan hjelpe betydelig, sier han. Men forklarer at det ofte er lite vind når det er kaldt.

Folk i Sør-Norge har aldri før betalt så mye for strømmen. Den gamle rekorden var fra søndag. Men den holdt i bare et døgn. Mandag var det nye rekord.

Søndag kostet det i gjennomsnitt 1,87 kroner per kWh. Mandag vil gjennomsnittet for hele døgnet bli 2,56 kroner per kWh, ifølge avisa E24. I tillegg er det avgifter og gebyr.

Strømmen blir aller dyrest mellom klokka 17 og 18. Da er det ventet en pris på mer enn 4 kroner per kWh.

Lilleholt mener det er en ekstrem situasjon nå. Han sier det også kan bli mer ekstremt i løpet av vinteren. Så lenge det ikke blir varmere, så tror han prisen vil forbli høy. Om det blir kaldere, vil det også koste enda mer for strøm, sier Lilleholt. Han tror det kan føre til nye rekorder i både januar og februar.

Også i Europa ser de faren for at prisen kan øke og holde seg høye lenge. Det kan føre til at noen land vil være mindre villige til å selge strøm til andre land. Det kan også føre til at forbrukere får beskjed om mer enn å spare strøm. Det kan også i verste fall bli behov for å be dem gjøre seg klare for planlagte strømbrudd, for å hindre høyt forbruk. Det melder kanalen Bloomberg.

I Den europeiske union (EU) har det vært et mål å unngå at EU-land skal hindre salg av strøm til andre land. Det målet kan bli utfordret i vinter.

– Hvis det blir kaldt i Europa, er det ingen enkel måte å øke tilbudet. Det kommer til å bli behov for en løsning på etterspørsel. Det sier Adam Lewis i meglerhuset Hartree Partners.

Så langt i år har Norge solgt 15,5 TWh strøm til andre land. Det er like mye strøm som 800.000 husstander bruker på ett år. Det mener Ketil Solvik-Olsen er feil. Han er nestleder i Fremskrittspartiet. Solvik-Olsen krever nå at Norge må få laget nye avtaler. Han håper det kan hindre at norsk strøm må selges i Europa, så lenge det er mest penger å tjene på det.

Han sier til kanalen NRK norsk kraft ikke er laget for folk i Tyskland. Han mener det blir feil at de kan satse på vindkraft, og stole på at Norge redder dem hvis det er lite vind.

Marte Mjøs Persen er olje- og energiminister fra Arbeiderpartiet. Hun sier Norge må følge avtaler som er laget. Hun mener også at Norge i stor grad har hatt godt av disse.

– Vi får kraft fra Europa. Når det for eksempel blåser mye, så lager de mye vindkraft. Så alt i alt så mener jeg dette har gått rimelig bra, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå