Norge

Mener vi bør være bekymret for ny korona-variant

FHI sier vi bør være bekymret for det nye korona-viruset omikron. Det nye viruset fortsetter å spre seg i flere land.

Norge — En ny variant av korona-viruset har dukket opp i Sør-Afrika. Det har fått navnet omikron. Viruset sprer seg sakte til flere land i verden. Forskere tror flere vil bli syke av viruset. Foreløpig er det usikkert om det har kommet til Norge.

Camillia Stoltenberg er direktør i Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier FHI forsøker å finne ut hva som kan skje som følge av dette viruset. Også hva som kan bli det verste.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det FHIs oppgave å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, sier Stoltenberg til kanalen NRK.

Hun sier at de foreløpig vet for lite om denne varianten av viruset.

– Det ser ut til at den er mer smittsom, sier hun. Stoltenberg sier samtidig at det er usikkert om folk blir syke av viruset. Eller hvordan vaksinene virker.

Men FHI tror det er sannsynlig at vaksinene også virker mot omikron.

– Hvor godt vet vi ikke. Så langt ser det ikke ut til at den gir mer alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.


Omikron-viruset har spredd seg til flere land. Men det er få meldinger om at folk har blitt mer alvorlig syke av den. Det kan tyde på at koronaviruset blir mindre farlig.

– Vi må se hvordan varianten opptrer i land som Norge, sier Stoltenberg.

Årsaken er blant annet at vi har en annen befolkning med forskjellig alder i Norge enn i land sør i Afrika. Dessuten har vi kald vinter og sesong for denne typen sykdom. I Norge er mange flere vaksinert enn i landene i Afrika.

– Vi vil få flere opplysninger om hvordan den fungerer i Europa og også Norge ganske raskt, sier hun.

FHI har jobbet med saken om omikron-viruset gjennom helgen. De skal blant annet finne ut av hva den betyr for smittestrategien i Norge. Og hvilke råd de skal gi helsedepartementet. Stoltenberg sier de er klare for flere regler.

Det kommer trolig regler både nasjonalt og regionalt snart. Regjeringen får råd fra Helsedirektoratet og FHI også mandag, sier Stoltenberg.

FHI tror at omikron allerede har kommet til Norge.

– Vi er i hvert fall nokså sikre på at den kommer snart. Om den ikke er her allerede, sier Stoltenberg.

Sør-Afrika meldte om den nye viruset til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Norge og flere andre land har innført strenge regler for innreise fra en rekke land i sørlige Afrika.


Siste utgave

På forsiden nå