Verden

Derfor skaper omikron-viruset bekymring

En ny korona-variant sprer seg raskt rundt i verden. Det gjør mange bekymret.

En ny variant av koronaviruset sprer seg i hele verden. Den har fått navnet omikron.

Siden pandemien startet, har flere varianter av korona-viruset oppstått. Det skjer fordi virus hele muterer. Det betyr at DNA-et i viruset endrer seg.

Det som er spesielt med omikron-varianten, er at mye tyder på at den smitter raskere enn tidligere varianter. Det er også usikkert hvor godt koronavaksinene beskytter mot den nye varianten, og hvor syk du kan bli av den.

Varianten, som først ble oppdaget i Sør-Afrika, gjør mange bekymret. Den har mange flere mutasjoner enn andre varianter.

I Norge frykter Helsedirektoratet at varianten kan gjøre at Norge må «tilbake til start». Folkehelse-instituttet (FHI) mener omikron-varianten allerede kan være i Norge.

No får alle over 65 år tilbod om ein tredje vaksinedose, også kalla oppfriskingsdose. Helsepersonell står for tur, men det er ennå ikkje klart om resten av befolkninga skal få tilbod om dosen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB / NPK

Camilla Stoltenberg er direktør i FHI. Hun mener situasjonen er alvorlig.

– Ja, vi skal være bekymret. Det er FHI sin jobb å være bekymret på en profesjonell måte, og vurdere hva som kan skje.

Stoltenberg sier det virker som at varianten er mer smittsom enn tidligere koronavirus.

– Det er usikkert om den gir alvorlig sykdom, og hvordan vaksinene virker, sier hun.

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer nå om spredningen av omikron-viruset. De sier det det utgjør en «svært høy global risiko». Organisasjonen sier varianten trolig vil spre seg over hele verden.

WHO ber medlemsland om å prioritere bedre vaksinering for bedre beskyttelse hos befolkninger rundt i verden. De opplyser også at det er fare for at de som har hatt koronaviruset, kan bli smittet av den nye varianten.

Omikron-varianten har allerede spredt seg til hele verden. Danmark, Storbritannia, Tyskland, Canada, og Australia har allerede registrert sine første tilfeller.

Japan stenger ned grensen for alle utlendinger. Det samme har Israel gjort. Flere andre land vurderer nå også strengere grensekontroll.

Mye er fortsatt uvisst om den nye varianten. WHO venter på at mer data om situasjonen skal komme de neste ukene.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå