Norge

Redd for at mindre støtte vil hindre dem i å hjelpe de som trenger det mest

De har hjulpet mer enn tusen personer med Nav, bare i år. Men fra nyttår kan det være slutt. Det er opp til politikerne å bestemme hva som skal skje.

– Vi jobber for alle som er utsatt for svikt av det offentlige. Det sier Tor Bernhard Slaathaug til Klar Tale. Han er generalsekretær i Stiftelsen Rettferd. Han sier de på mange måter er en stemme for de som gjør at Norge kan ha “dårlig samvittighet”.

– Men dette koster dessverre penger. Vi trenger støtte fra det offentlige Norge slik at vi kan bidra til et mer rettferdig Norge. Det sa Slaathaug til flere norske politikere i høst. I over 25 år har de jobbet for å hjelpe folk som har fått for dårlig hjelp og behandling av myndighetene i Norge. Mange av dem har fått erstatning. Og stiftelsen gjør det uten å ta betalt.

I høst var Slaathaug i møte med flere politikere på Stortinget. Blant annet i arbeids- og sosialkomiteen og justiskomiteen. For stiftelsen kan få mye mindre penger til å hjelpe folk fra neste år.

– I mars i år fikk vi vite at vi skulle få 400.000 kroner mindre i 2021. Det var penger vi klarte å finne på andre måter. Vi fikk blant annet penger fra en arv. Da kunne vi fortsatt gi folk hjelp, sier Slaathaug. Men de fikk også vite noe som kan få følger fra neste år.

– Vi fikk beskjed om at vi må jobbe på en annen måte enn vi gjør i dag. Vi må jobbe mer med interessepolitikk for å få penger, og vi må ha mer bruker-medvirkning. Men der mange andre organisasjoner har rådgivere på interessepolitikk, har vi saksbehandlere som kan gi folk råd og hjelp med sin sak, sier Slaathaug. Det kan de miste mye penger på neste år. For de får nesten all sin støtte fra staten. Uten disse pengene kan det bli vanskelig å drive stiftelsen videre.

Slaathaug har nå gitt sju ansatte varsel om at de blir nødt til å slutte. Fra 31. desember må de finne noe annet å gjøre, om ikke stiftelsen er sikker på å få inn penger til å lønne dem.

Han synes det er synd at den nye regjeringen til statsminister Jonas Gahr Støre ikke har løst situasjonen enda. Han har likevel et håp om at det kan bli flertall for å sikre penger til stiftelsen også neste år.

– Vi håpet at de da ville sikre penger til slik hjelp på statsbudsjettet. Slik ble det ikke, sier Slaathaug.

Den siste uka har han hatt møter med politikere igjen. Da Slaathaug snakket med Klar Tale fredag, hadde han fått få løfter om hjelp. Men Fremskrittspartiet (Frp) har sagt at de vil lage et forslag. Det bekrefter de også til Klar Tale. Men de er ikke i mål med forslaget.

I fjor ble det brukt mye penger på statsbudsjettet for å hjelpe folk og bedrifter som fikk vansker som følge av korona.

Under pandemien var det mange i Norge som måtte be Nav om hjelp. Men mange av dem måtte også ha hjelp fra Stiftelsen Rettferd. De har drevet to prosjekter som har vært gratis for folk. De heter “hjelp med gjeld” og “hjelp med Nav”.

Bildet er av Tor Bernhard Slaathaug. Han har helskjegg og mørke briller med tydelig ramme. Han har på skjorte og dress. Foto: Fredrik Naumann / Felix Features

– Vi har bistått 1.000 personer på ett år. Bare for å ha det klart. Det er ikke 1.000 personer som har tatt kontakt. Det er 1.000 personer som vi faktisk har hjulpet, forklarer Slaathaug.

Mange av de som har fått hjelp, er folk som av ulike årsaker har slitt med å forstå regler og vilkår hos Nav. Det gjør det vanskelig for dem å finne ut av hva de har krav på.

Uten mer penger er det stopp i denne hjelpen fra 1. januar. I verste fall kan også andre deler av driften bli preget av at de får mindre penger. Det kan blant annet føre til at de må si nei til folk med behov for hjelp til å søke erstatning i saker der staten har gjort dem urett. Det er rundt 150 personer i året, sier Slaathaug.



Siste utgave

På forsiden nå