Verden

Strengere tiltak i EU – Storbritannia fortsetter som før

Mange land i Europa innfører strenge regler for å begrense koronasmitten. I Storbritannia velger de å fortsette som før.

Østerrikes barer er nedstengt. Gatene i tradisjonelle julebyer i Tyskland er tomme. Men i London samles folk fortsatt på puber og drikker øl.

Mange europeiske land har innført strenge tiltak den siste uka. Det er for å begrense en ny smittebølge med korona.

Storbritannia fortsetter som før. Utesteder og arrangementer er fortsatt populære. Det er ikke første gangen landet velger en annen strategi enn nabolandene.

Storbritannia har opplevd flest koronadødsfall i Europa etter Russland. Nesten 145.000 smittede har dødd.

Nå er situasjonen roligere i Storbritannia enn hos nabolandene. I Nederland, Belgia, Tyskland, Østerrike og Tsjekkia sliter sykehusene med økende tilfeller.

Mark Woolhouse studerer smittsomme sykdommer ved universitetet i Edinburgh. Han tror britene har vært heldige. Deltavarianten, som nå sprer seg i nabolandene, var utbredt i Storbritannia i sommer. Da ble ikke viruset spredt like mye som det gjør om vinteren.

– Det var ikke så eksplosivt som vi ville forventet om vinteren. Slik sprer det seg nå i andre europeiske land, sier han.

Selv om smittetallene er stabile i Storbritannia, er de fortsatt høyre. Mer enn 40.000 tilfeller registreres daglig.

Mange briter er nå spente på hvordan jula vil bli. Statsminister Boris Johnson har advart om at en ny bølge kan ødelegge for julekosen. Likevel er situasjonen overraskende normal i landet.

Ivo Vlaev forsker på atferd på Universitetet i Warwick. Han tror britene har blitt vant til å holde god avstand.

– Vi er faktisk ganske redde for å gå ut og gjøre som vi pleier. Slik har det blitt etter den tøffe opplevelsen med pandemien, sier han.

I Storbritannia er kun 68 prosent er fullvaksinert. Det kreves ikke vaksinepass for å få gå på jobb eller delta på sosiale arrangementer, slik det er i flere andre land i Europa.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå