Norge

Anbefaler å bruke munnbind i hele landet

En ny variant av korona-viruset er på vei. Dette skaper usikkerhet for både Norge og verden. Nå anbefaler regjeringen at folk skal bruke munnbind på bussen, taxi, butikker og kjøpesenter.

De siste ukene har mange blitt smittet av korona-viruset. Det siste døgnet ble det ny rekord i Oslo. Over 800 personer ble smittet. Tallet er også høyt for hele Norge, nesten 3.000 personer ble registrert smittet.

– Norge har håndtert pandemien bedre enn de fleste. Nå skal vi klare å holde kontrollen gjennom vinteren. Det sier Jonas Gahr Støre. Han er statsminister.

I tillegg til høy smitte har en ny variant av korona-viruset skapt usikkerhet. Den har fått navnet omikron.

Det var fredag vi fikk vite om den nye varianten. Flere eksperter mener at den er mer smittsom enn de vi har hatt tidligere. Det ble først oppdaget i Sør-Afrika.

– Oppgaven vår er å kontrollere viruset, sier Støre under en pressekonferanse tirsdag.

Han sier også at vi ikke tåler for mange pasienter på sykehusene. Derfor mener han det er viktig å kontrollere pandemien.

– Den nye varianten skaper usikkerhet. Vi følger situasjonen time for time sammen med helsedirektoratet og Folkehelse-instituttet. Vi vurderer spesifikke tiltak om det skjer noe med nye viruset, sier han.

Støre oppfordrer alle til å ta vaksinen.

– Vårt aller viktigste verktøy er å vaksinere seg. Har du ikke tatt vaksinen. Ta den, sier han.

---

Dette er de nye nasjonale tiltakene

  • De anbefaler å bruke munnbind når du møter folk som arbeider med helse.
  • De anbefaler å bruke munnbind på kollektiv-transport, taxi, butikker og kjøpesenter. Generelt steder hvor du ikke har muligheten til å holde avstand.
  • Skoleelever skal testes jevnlig, hvert fall i områder hvor det er høy smitte.
  • Bor du sammen med en som er smittet, må du være i karantene til du har fått en negativ korona-test. Det gjelder enten om du er vaksinert eller ikke. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg daglig i sju dager.
  • Er du selv smittet, må du isolere deg i fem dager. Ikke to, slik det har vært tidligere. Du må også ha vært fri for feber i 24 timer.

---

– For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling, sier Støre.

Regjeringen har laget nye regler for hele landet. De mener at dette skal være nok for å ha kontroll på viruset.

– Vi mener disse tiltakene er gode nok for å kontrollere pandemien. Men hvis det ikke fungerer er vi nødt til å lage strengere regler, sier Støre.

Støre ønsker ikke å stenge ned samfunnet på nytt.

– Prisen for å stenge ned er godt dokumentert og svært høy, sier Støre.

Han forventer at kommuner øker hastigheten med å vaksinere folk. Fra neste uke bør alle kommuner klare å vaksinere 400 tusen i uka.

– Når kommunene har gitt en tredje dose til alle over 65 år, går vi videre til resten. Kommunene skal fortsette med en tredje dose til alle over 45 år, sier Støre.

– Vi planlegger for at alle voksne, også dem mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier han.

---

Kort om saken

  • Regjeringen har laget nye anbefalinger mot korona-viruset.
  • Munnbind bør brukes når du møter folk som jobber med helse. Det bør også brukes i taxi, kollektiv-transport, butikker og kjøpesenter.
  • Regjeringen oppfordrer alle til å ta vaksinen. De mener det er årsaken til at vi kommer til å ha kontroll på pandemien.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå