Norge

Dette er de enige om i statsbudsjettet

Regjeringen har blitt enig med Sosialistisk Venstreparti om nytt forslag til statsbudjett. Det blir dyrere å hente opp olje og mer skatt for de som tjener mest.

Norge — Regjeringen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har jobbet for å få støtte til budsjettet sitt. I flere uker har de snakket med Sosialistisk Venstreparti (SV). Nå er de tre partiene enige.

– Det er det mest omfordelende og grønne budsjettet som er blitt lagt fram i Stortinget på mange, mange år, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Han fortalte om avtalen om budsjettet. Med seg hadde han finansminister Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken.

Budsjettet flytter på over 8 milliarder kroner. Det er sammenlignet med regjeringens første forslag til statsbudsjettet.

Dette er de største endringene:

Folk som har vært permitterte, får feriepenger neste år.

SV har også presset gjennom andre endringer. Det blir ikke kutt i barnetillegget for uføre. Brillestøtten for barn skal forsette. Det legges fram en lovendring. Barnetrygden skal ikke regnes med i sosialhjelpen til familier.

Regjeringen starter på å gi billigere tannbehandling, men bare for en gruppe unge. Støtten til tannregulering for barn økes. Samtidig skal førsteklassingene få gratis halvdagsplass i SFO.

Partiene har også blitt enig om noen endringer i systemer for skatt. Vedum sier at flere som tjener mye, skal betale mer i skatt.

Han sier at 80 prosent skal betale mindre eller det samme i skatt.

I budsjettavtalen kommer det fram at formuesskatten for de dyreste formuene øker. Det gjelder formuer over 20 millioner kroner. Samtidig blir det som kalles bunnfradraget hevet til 1,7 millioner kroner.


SV har også fått til en endring i klimapolitikken. Audun Lysbakken er fornøyd med det de er enig om, også på klima. Men partiet vil fortsette å jobbe med en plan for enda bedre tiltak.

Det blir ikke noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel neste år, som vil si at oljeselskapene ikke får muligheten til å lete etter mer olje. Samtidig må oljeselskapene betale mye mer

Regjeringen ønsket å kutte skogvernet, men den endringen blir det ingenting av.

Også buss, tog og trikk får mer penger. Kollektiv-trafikken får 500 millioner kroner ekstra.

Samtidig har Senterpartiet sikret at bilistene fortsatt skjermes fra den økte CO2-avgiften.


Finansminister Vedum viser til økt satsing på Enova, hydrogen og havvind.

– Det er mange grep som også skaper arbeidsplasser i hele Norge. Det er viktig at folk opplever at det blir bedre, sier han.

Opposisjonen både på høyre- og venstresiden er kritiske til det regjeringen vil gjøre med skatt.

– Nå blir det dessverre vanlige folks tur til å betale toppskatt, sier Tina Bru i Høyre. Hun mener alle som tjener mer enn 644.000 kroner, vil merke endringene i skatten.

Regjeringen mener at alle som tjener mindre enn 750.000 kroner får lik eller lavere skatt neste år.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå