Norge

Stadig færre dør i trafikken

Antall dødstall i norsk trafikk har gått kraftig ned de siste ti årene. Norge har den tryggeste trafikken i Europa.

80 mennesker har dødd i trafikken på norske veier hittil i år. Det er tre færre enn til samme tid i fjor. Det er også det laveste tallet noensinne.

I november døde fire personer i trafikken. Det er tre færre enn i samme måned i fjor. Tall fra Trygg Trafikk og Statens vegvesen viser at dødstallene aldri har vært så lave i november.

For 10 år siden døde tre ganger så mange på veiene. I november i 2011 døde 13 personer i trafikken. Totalt det året var dødstallet hele 169 personer. Det er cirka dobbelt så mye som det forventede tallet i 2021.

I 2019 var snittet før døde i Europa 51 per million innbyggere. I Norge var tallet så lavt som 20. Norge har hatt de laveste dødstallene i Europa tre år på rad.

Man driving car and using mobile phone for texting, dangerous and reckless behavior in traffic that is causing accidents

Bård Morten Johansen er seniorrådgiver i Trygg Trafikk. Han sier det vanskelig å vite hvorfor tallene blir lavere og lavere.

– Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om. Men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange mennesker som dør i trafikken, sier han.

Fylkene med nedgang så langt i år er Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Viken har 21 personer dødd i trafikken så langt i år. Det er to flere enn til samme tid i fjor.

Guro Ranes jobber i Statens vegvesen. Hun oppfordrer alle til å være mer forsiktige nå, før jul.

– Det har vært mye snakk den siste tiden om bruk av mobiltelefon mens du kjører. Men det er bare en av tingene som distraherer oss i trafikken. Vi dagdrømmer, spiser, bytter radiokanal, sminker oss og leser kart, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå