Norge

Lover tiltak mot rekorddyr strøm

Mange nordmenn sliter med høye strømpriser. Ap, Sp og SV lover tiltak for å hjelpe. Andre partier mener de bruker for lang tid.

Strømprisene har vært rekordhøye flere steder i landet de siste ukene. Det har de blitt samtidig som at temperaturen i landet har blitt kaldere.

Den nye regjeringen lover nå tiltak mot de dyre prisene. Den består av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp). Siden de er i en mindretalls-regjering, trenger de støtte fra Sosialistisk Venstreparti (SV) for å få gjennomslag på Stortinget.

De tre partiene ble enige om et forslag onsdag kveld. Der står det at regjeringen skal vurdere hvilke tiltak som hjelper de som er mest påvirket av høye strømpriser. De vil ikke avsløre hvilke konkrete tiltak de planlegger.

Audun Lysbakken er fornøyd med fremgangen. Han er leder for SV.

– Dette forslaget fjerner all uro om det kommer tiltak eller ikke. Nå vedtar vi at noe skal skje, sier han.

Rigmor Aasrud er leder for Aps partigruppe på Stortinget. Også hun mener forslaget er viktig.

– Det er viktig at regjeringen begynner å jobbe med dette. Men det må gjøres kloke vurderinger for å få et system som fungerer bra, sier hun.

Onsdag sa SV at de ønsker en løsning med kontant-utbetalinger. De vil gi ekstra økonomisk støtte til personer og familier som sliter med strømregningen.

Prisen på straum når stadig nye høgder, og regjeringa vil kutte 2,9 milliardar i elavgifta for å avlaste forbrukarane gjennom vintermånadene. Foto: Paul Kleiven / NTB / NPK

Marit Arnstad er leder for Sps partigruppe på Stortinget. Hun sier de tre partiene trenger mer tid for å planlegge konkrete tiltak.

– Nå har regjeringen litt tid til å vurdere hvilke grupper som trenger tiltak mest akkurat nå, sier hun.

Ap, Sp og SV lover at forslaget vil hjelpe på strømprisene. Men andre partier på Stortinget er ikke særlig imponerte. Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) er en av dem som kritiserer forslaget.

– Dette er utrolig daffe greier. Ap, Sp og SV har blitt enige om å be Stortinget komme tilbake med mulige tiltak. Det er er det eneste de foreslår. Det er ingenting konkret, sier han.

Partiet hans har foreslått en kontant-utbetaling på 7.500 kroner til familier med fire personer.

Sylvi Listhaug er også kritisk. Hun er leder for Fremskrittspartiet (Frp).

– Dette er smått utrolig. Nå har vi diskutert høye strømpriser i lang tid. Det har vi ikke tid til. De neste ukene er det flere som får nye sjokkregninger fra strømselskapene. De trenger hjelp nå, sier hun.

Frp vil ikke gå med på uførekutt, slår partileder Sylvi Listhaug fast. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Venstre, Høyre og KrF har foreslått en engangs-utbetaling til familier som sliter. De foreslo også at studenter skal få 1.000 kroner ekstra i stipend.

Sofie Marhaug fra partiet rødt er enig i at ting tar for lang tid.

– Vi kan ikke vente på at regjeringen skal vurdere. Det er nå strømregningene begynner å gå til inkasso. Det er nå folk trenger hjelp, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå