Norge

Frykter at mer dagpenger vil gjøre at folk ikke vil tilbake på jobb

Folk bør ikke fokusere på hvor mye dagpenger de får, men heller hvordan de skal få seg ny jobb. Det mener Bjørn Lien. Han er direktør hos Nav.

Da mange ble permittert under korona-pandemien, fikk de tilbud om dagpenger. Dette skulle hjelpe med å ha nok penger til å leve. Regjeringen valgte å gi mer dagpenger enn vanlig.

Dagpenger får du bare en viss periode. Nå har mange vært uten jobb lenge. Det betyr at de også kan miste rettighetene sine til dagpenger.

Bjørn Lien jobber som direktør hos Nav. Han mener at mer dagpenger vil gjøre at folk ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb.

Lien mener at tiltaket med dagpenger var riktig da de kom. Men at bildet er nå et helt annet. Han viser til at mange bransjer trenger folk. Derfor frykter han at dagpenger vil ødelegge for dette.

– Ledige har blitt for mye opptatt av de økte satsene på dagpenger. De er mindre opptatt av å stå på og søke ny jobb, sier Lien.

Arbeidsorganisasjonen LO er ikke enige med Lien. De mener at alle tiltakene for permitterte har vært veldig viktig. Det er Iver Erling Støen som svarer på vegne av LO.

– Det at flere mottar trygd skader ikke viljen til å søke og gå tilbake til jobb, sier Støen.

Fra 1. januar vil to tiltak for dagpenger fjernes. Folk får mindre dagpenger og perioden blir ikke forlenget på nyåret. Det betyr at du må søke på nytt.

---

Kort om saken

  • Permitterte har fått dagpenger som følge av korona-pandemien.
  • Bjørn Lien er redd for at mer dagpenger vil gjøre at folk ikke vil søke jobb. Han er direktør hos Nav.
  • To tiltak for dagpenger fjernes fra 1. januar. Folk får mindre dagpenger. Du må også søke på nytt på nyåret.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå