Norge

Derfor må du betale mye for strømmen

I høst har det kostet mye å bruke strøm. Du må trolig være klar for å betale mye i hele vinter. Det er det flere årsaker til.

– Et problem er været vi har hatt. Det har vært lite regn, sier Ellen Skaansar. Hun er rådgiver i Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE). Hennes jobb er å analysere kjøp og salg av kraft, eller strøm som det gjerne blir kalt.

– Sør i Norge har det vært lite regn. Det gjør at vi har fått lite vann i magasinene våre i denne landsdelen, sier Skaansar.

Norge er et land som får mye av vår strøm fra vannkraft. Den blir laget når mye vann presser seg fram forbi et hjul. Da blir det skapt bevegelse, som igjen blir til strøm. Derfor blir bygget demninger og magasiner der vann kan bli samlet opp før vinteren.

– Nord i Norge har det regnet som normalt. Det gjør at det har kostet mindre for strøm der enn lenger sør i Norge. De lager mer strøm enn de bruker selv, sier Skaansar.

Hun forklarer at det er vanskelig å få strøm fra Nord-Norge til Sør-Norge. Det er årsaken til at det er ulik pris mellom de to delene av landet.

– Mye av den strømmen må bli fraktet på strømnettet i Sverige, sier hun.

En periode har det også vært lite kapasitet i nettet i Sverige også. Det førte til at strøm fra Nord-Norge ikke fikk plass, og prisen ble lav. Nå er det mer plass i nettet, og prisen er høyere i Nord-Norge også.

Norge samarbeider med andre land i Europa om strøm, forklarer Skaansar. Det gjør at vi kan kjøpe billig strøm fra andre land når den koster mindre der, og selge strøm når prisene er høyere i andre land.

Det bidrar også til at du må betale mer for strøm nå. For i Europa er det en energikrise. Det er særlig to årsaker til det, ifølge Skaansar.

– Mange land i Europa bruker gass for å varme husene sine. Hver vår må landene starte jobben med å fylle på gasslagrene sine. Slik var det også i år, etter en kald vinter. Men i år er de usikre på om de har sikret seg nok gass, sier hun.

– Til vanlig bruker de å være klare i november. Nå er det litt frykt for om de har klart å få nok gass til at det vil være nok fram til neste år, sier Skaansar.

Europa har også store mål om å få mindre utslipp av klimagasser som CO2. Det har gjort at mange land har satset på at de skal bruke mer gass enn kull. Det gjør at behovet også er større enn før.

Skaansar sier mange land har valgt å åpne opp for kullkraft igjen. Men også det får følger for prisen.

– Kullkraft fører til at det blir sluppet ut mer CO2. Dermed må det bli kjøpt flere klima-kvoter, sier hun. Det fører til at kullkraft koster mer, men det gjør også gass. De trenger nemlig også slike kvoter. Når flere vil ha det, øker prisen på kvoter.

Flere politikere har de siste ukene sagt at det er på tide å slutte med kjøp og salg av strøm mellom Norge og Europa. Andre sier det er umulig å få til. Ifølge Skaansar er det mulig.

– Vi har regler nå, men regler kan bli brutt. Det kan likevel få følger. Andre land kan få mindre tillit til Norge. Da kan det bli vanskelig å få laget en ny avtale om andre temaer, sier hun.

Skaansar ønsker ikke å spå hva som skjer med strømprisen lang tid framover. Men hun sier det er mulig å se hva markedet tror prisen vil være. Den er ventet å være høy til i alle fall april.

For årets vinter kan bli den første på mange år med dyr strøm i lang tid. Etter denne kan det være flere land som vil diskutere endringer i måten strøm blir kjøpt og solgt på.

---

Dette gjør at strømmen er dyr

  • Det har regnet lite i år, så Norge har mindre vann til vannkraft.
  • Ledere i andre europeiske land er redd for om de har nok gass til å varme opp hus i vinter.
  • Flere land i Europa har også blitt mer avhengig av gass de siste årene.
  • Dette gjør at flere ønsker å kjøpe strøm, og prisen øker.

--

Siste utgave

På forsiden nå