Norge

Dette spiste nordmenn under koronaåret 2020

Pandemien endret hverdagen til folk på mange måter i 2020. Den gjorde også at nordmenn spiste annerledes enn før.

Mer ost, yoghurt og korn, og kanskje litt mindre kjøtt. Det er hva nordmenn puttet i munnen i 2020. Det sier Helsedirektoratets rapport om norsk kosthold.

Rapporten følger utviklingen i kostholdet blant nordmenn. Den viser at fjoråret var langt fra normalt. Nedstengningen gjorde at folk knapt spiste ute på restaurant, kafé eller i kantina. Grensehandelen stoppet nesten helt opp.

Linda Granlund er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Hun synes de nye tallene er spennende.

– Vi ser for første gang det totale forbruket i Norge nesten uten grensehandel og utenlandsreiser. Mange måltider er tilberedt og inntatt innenfor husets fire vegger, sier hun.

Rapporten viser blant annet at det ble flere brødskiver med ost på hjemmekontor og i hjemmeskolen. I snitt spiste hver nordmann 2,7 kilo mer ost i 2020 enn året før. Vi spiste også mer korn og sammalt mel i 2020.

– Det er mulig at flere måltider hjemme har betydd mer brød, bakst og frokost-blandinger, sier Granlund. Hun sier likevel at det er umulig å vite om det er nettopp derfor.

Forbruket av grønsaker har auka frå 71,9 kilo i 2010 til 80,8 kilo i fjor. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB / NPK

Uansett burde mer grovt brød og korn gjøre myndighetene fornøyd. Det passer nemlig godt med deres anbefalinger. Korn og grovt brød bidrar til å minske faren for livsstils-sykdommer, overvekt, diabetes, og hjertesykdommer.

Ifølge Helsedirektoratet har nordmenn også spist stadig mer kjøtt de siste årene. Antall kilo kjøtt per nordmann var omtrent like mange i fjor som året før – i snitt 74,6 kilo.

Samtidig spiser nordmenn mindre fisk nå enn i 2015. Det til tross for at myndighetenes mål er at vi skal spise mer. I snitt spiste nordmenn 13,4 kilo fiskefilet i 2019.

Nordmenn spiser langt mindre sukker enn før. I 2019 fikk en gjennomsnittlig nordmann i seg 24 kilo sukker. Det er en nedgang på 22 prosent fra 2010.

– Vi har hatt en fin nedgang i sukkerforbruket over tid, sier Granlund.

Samtidig advarer hun om at nordmenn spiser mye mettet fett. Det finnes blant annet i smør, fritert mat, snacks, kaker og kjeks.

– Høyt inntak av mettet fett er en av de viktigste grunnene til at folk utvikler hjerte- og karsykdommer, sier hun.

Til slutt viser rapporten at nordmenn har blitt flinkere til å spise grønnsaker. Faktisk spiste nordmenn 12 prosent mer grønt, sammenlignet med 2010.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå