Norge

– Vi er i en svært alvorlig situasjon

Høye smittetall i andre land gjør FHI-direktøren bekymret. Nye tiltak kan bli presentert allerede i kveld.

Det er 358 koronapasienter innlagt på sykehus mandag. Det er 27 flere enn søndag. Det betyr at enda en ny rekord for antall innlagte.

Tallene har ikke vært så høye siden 1. april i fjor. Da var 325 pasienter lagt inn.

Ifølge opplysninger til avisen VG, kan nye tiltak bli presentert allerede i kveld.

Folkehelse-intituttet (FHI) sier situasjonen er stadig mer alvorlig.

– Omikronvarianten vil allerede i desember gjøre mange syke. Den vil føre til en betydelig belastning på samfunnet, skriver FHI i en ny risikovurdering.

Camilla Stoltenberg er direktør i FHI. Hun sier nå at nye tiltak vurderes.

– Vi mener vi er i en svært alvorlig situasjon. Det er på grunn av den raske stigningen i antall omikrontilfeller som vi ser i andre land. Vi ser også begynnelsen på det her i Norge nå, sier hun til VG.

FHI beregner at det om tre uker kan bli mellom 90.000 og 300.000 tilfeller per dag. Det kan skje hvis tiltakene ikke bremser epidemien snart.

– Vi mener at hvis vi ikke har tiltak som virker raskt, kan vi komme i den situasjonen i løpet av uker, sier Stoltenberg.

Noen av tiltakene kan være mer munnbind-påbud, og flere begrensninger i utelivsbransjen. Det kan også blir strengere tiltak på skoler rundt i landet.

– Alle kjente tiltak som redusere kontakt blir vurdert. Hva konklusjonen blir, vil regjeringen komme tilbake til senere i kveld, sier Stoltenberg til VG.

Mange lurer på om nye tiltak betyr om jula blir avlyst.

– Nei, den er ikke avlyst. Men den blir annerledes i år også, dessverre, svarer Stoltenberg.

Hun sier også at vaksinasjon er svært viktig nå. Både tredje, andre og første dose. Kommunene skal nå gi bedre muligheter til å fåw vaksinene, sier hun. Stoltenberg sier alle over 18 år vil få tilbud om tredje dose i god tid før påske.


Siste utgave

På forsiden nå