Norge

Kan velge å bevare vindmøllene på Fosen

Tidligere i år saksøkte flere reineiere Storheia vindkraftverk og staten, og vant. Nå sier olje- og energiministeren at det ikke er sikkert at vindkraftverket rives.

I lengre tid har samer på Fosen, i Trøndelag, hatt reinsdyr som beiter i områdene. Der ble det plutselig bygget store vindmøller. Samene som driver reinsdrift mener det gjør det vanskelig å ta vare på dyrene sine.

Tidligere i år gikk flere samiske familier til sak mot staten og Fosen Vind. Klar Tale snakket da med Maja Kristine Jåma, som mente saken handlet om å bevare gamle, samiske tradisjoner. Jåma er redd for at det blir umulig å fortsette med reindrift hvis staten ikke gjør noe med situasjonen.

– Det handler om min identitet. Om livet mitt, sa hun da.

Maja Kristine Jåma håper hun kan drive med reinsdrift på fulltid en dag.

Familien hennes vant til slutt i retten. Etter det har reineierne krevd at de to vindkraftverkene må rives. Nå vil olje- og energiminister Marte Mjøs Persen se om det er mulig å bevare vindkraftverkene likevel.

Persen sier det er viktig å undersøke hvordan dommen skal følges opp. Ifølge henne må de to vindkraftverkene bli stående inntil videre. De kan fortsette å produsere strøm.

– Det er flere som mener vindkraftverkene bør stanses og rives med en gang, sier Persen.

Men hun mener at retten ikke har bestemt hva som skal skje med vindkraftverkene.

Persen sier hun forstår at samene som holder på med reindrift er frustrerte. Men hun understreker at vurderingene må gjøres forsiktig. Hun sier også at det vil ta tid.

Hun understreker at det viktigste er å sikre samenes rettigheter.

– Vi vil gjøre det nødvendige for å sikre reindriftens rettigheter. Det har vi sagt til vindkraft-aktørene, sier Persen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå