Norge

Stoltenberg vil bli ny sentralbanksjef

Jens Stoltenberg ble bedt om å søke jobben som sentralbanksjef og sier han vil ha jobben. Han kjemper mot Ida Wolden Bache.

– Jeg ble kontaktet av Finans-departementet for én måned siden hvor de lurte på om jeg ville søke på stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for. Det sier Jens Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. Han er nå sjef for Nato, men har også vært statsminister i Norge.

Til sammen har 22 personer søkt på stillingen som ny sentralbanksjef. Blant dem er Ida Wolden Bache. Hun er visesentralbanksjef. Hun er også en av favorittene til å få stillingen.

– Jeg har søkt på stillingen etter å ha snakket med Finans-departementet. Som visesentralbanksjef har jeg et godt bilde av hva stillingen innebærer og er motivert for jobben. Det sier Bache.

---

Hva er Norges Bank?

  • Norges Bank er vår sentralbank. Den skal passe på at verdien på pengene våre er stabil.
  • Banken har også ansvar for Statens pensjonsfond utland.
  • De låner også ut penger til andre banker for å opprettholde stabilitet.
  • Det er sentralbanksjefen som er ansvarlig for dette.

---

Bache har vært knyttet til Norges Bank siden 1998. Med unntak av tre år.

Stoltenberg er fortsatt på kontrakt hos Nato og har jobb der fram til 30. september neste år.

– Jeg har sagt til Finans-departementet at dersom jeg får stillingen, vil det ikke være mulig for meg å starte før 1. oktober, sier han.

Jonas Gahr Støre har lenge kjent Stoltenberg. Støre er statsminister.

Han vil ikke være med på behandlingen av denne stillingen.

– Hvis han skulle være en kandidat for noe som trenger behandling i regjering, vil jeg helt åpenbart ikke delta i behandlingen av den saken. Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta, om det skulle bli aktuelt. Det sa Støre til avisa Dagens Næringsliv.

De andre søkerne er relativt ukjente. Flere har ikke like mye erfaring som de to hovedkandidatene. Finans-departementet skal ansette noen i stillingen tidlig neste år.

Sveinung Rotevatn er skeptisk til Stoltenberg. Han mener at han har for sterke bånd til regjeringen. Han sikter til at Støre anser seg som inhabil.

– Det er viktig at alle har tillit til at den som setter renten, styrer oljefondet og andre ting skjer uavhengig av regjeringen. Det å ha så tette bånd til regjeringen kan være en utfordring. Det sier Rotevatn.

---

Kort om saken

  • Jens Stoltenberg har søkt på stillingen som sentralbanksjef.
  • 22 personer har søkt på stillingen.
  • Han og Ida Wolden Bache er to av kandidatene som mest sannsynlig får stillingen.

---

Siste utgave

På forsiden nå