Norge

Oslo vil ha hjemmeskole fra fredag

Torsdag blir årets siste dag med fysisk oppmøte for elever i Oslo. Det er det byrådet har bestemt. Fra og med fredag er det hjemmeskole. Flere kommuner har gjort samme valg.

Norge — All skole i Oslo skal være digital fram til jul. Det skal være slik for både grunnskole, videregående skole, voksenopplæringen og fagskolen. Noen barn skal fortsatt få et tilbud på skolen. Det er barn som er utsatt og de med foreldre i samfunns-kritiske jobber.

– Det er nødvendig for å sikre et godt nok tilbud til alle elevene i Oslo. Aktivitets-skoler og barnehagene vil være åpne. Men de kan ha åpent kortere tid enn til vanlig der det er behov for det. Det sier Sunniva Holmås Eidsvoll. Hun er byråd for oppvekst og kunnskap.

Årsaken er ifølge byrådet at det ikke er mulig å drifte skolene på en måte som er god nok. Mange av de som jobber der er i karantene. Det er en følge av nye regler som gjelder i hele landet.

Onsdag sa regjeringen at barn kan slippe karantene hvis de er en «øvrig nærkontakt». Men lærere må i karantene hvis de er det samme. Det fører til at mange skoler har lærere som er i karantene, mens elevene fortsatt skal på skolen.

Holmås Eidsvoll sier det har vært viktig å sikre et tilbud til de minste barna. Derfor skal blant annet barnehager være åpne. Hun sier også at målet er at barn skal få være mest mulig fysisk til stede på skolene og i barnehager.

– De siste dagene inn mot jul betyr det et fysisk tilbud for de aller minste og dem med størst behov. Det er jeg glad for at vi sikrer, sier Holmås Eidsvoll.

Dermed kommer barnehager og aktivitets-skole fortsatt til å være åpent. Men det kan bli behov for å ha åpent i kortere tid enn vanlig. Årsaken er at regler om karantene og at det er vansker med å få tak i nok ansatte.

– Situasjonen i skolene er svært presset. Vi har fått tydelige råd. Derfor skal vi ha digital skole fra 17. desember. Det sa Robert Steen til bystyret onsdag, ifølge kanalen NRK. Steen er byråd med ansvar for helse.

Flere kommuner har også bestemt at de skal ha hjemmeskole fram til jul. I Bærum hadde de fleste elevene sin siste dag med fysisk oppmøte onsdag. Der er det hjemmeskole fra torsdag. Det skriver avisa Asker og Bærum Budstikke. Og i Bergen må elever fra 5. klasse til 10. klasse gjøre seg klare for digital undervisning fra fredag.

I Lier i Viken var det hjemmeskole fra onsdag. Det skriver avisa Drammens Tidende. Også Indre Østfold har valgt det samme. Begge steder var årsaken at det er langt mer smitte enn for en uke siden. I Stavanger måtte elever fra 5. klasse til 10. klasse ha hjemmeskole fra onsdag. Det skriver avisa Aftenbladet.

I Nes kommune er to skoledager flyttet til neste år som følge av mye smitte. Dermed får elevene fri både 20. og 21. desember 2021. Men de må møte opp på skolen 20. og 21. juni 2022 i stedet, skriver avisa Glåmdalen.

Siste utgave

På forsiden nå