Norge
WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus under et møte i WHOs hovedkvarter i Genève 24. mai 2021. Foto: Laurent Gillieron / Keystone via AP / NTB

WHO: Omikron spres raskere enn noen tidligere variant

WHO sier omikron sprer seg raskere enn alle tidligere varianter. De ber nå om å prioritere vaksinering i fattigere land i verden.

I går tok mange sin siste pils ute på byen på en god stund. Jonas Gahr Støre har bedt om at utesteder rundt i landet slutter å servere alkohol.

Det gjør han etter smittetallene stadig øker. Norge. 6.003 personer ble registrert smittet av korona i Norge det siste døgnet. Det er mer enn dobbelt så mye samme dag i forrige uke.

Nå har 1.141 koronasmittede personer dødd siden pandemien startet. De fleste av dem er eldre. Seks av ti døde er over 80 år gamle. 26 personer under 50 år som er smittet i korona har dødd i Norge.

Varianten omikron fortsetter å spre seg raskt. Den er allerede trolig i de fleste land i verden. Det mener Verdens helseorganisasjon (WHO). De jobber for samarbeid innenfor helse mellom forskjellige land i verden.

Tedros Adhanom Ghebreyesus er sjef i organisasjonen.

– Omikron sprer seg raskere enn alle de tidligere variantene, sa han.

Han er redd helsevesen rundt i verden vil bli overbelastet hvis smitten fortsetter som nå. Han oppfordrer til rask vaksinering, bruk av munnbind og å holde avstand.

Samtidig er han kritisk til at mange rike land nå deler ut tredje dose til befolkningen. Ifølge WHO er det usikkert om dette er nødvendig.

Tedros mener det er viktigere å prioritere fattigere land. I 41 land i verden har mindre enn 10 prosent enda fått vaksinen.

– WHO er ikke imot tredje dose. Vi er imot ulikhet. Vårt hovedmål er å redde liv over alt, sier Tedros.

Regjeringen i Norge vil har også begynt å tilby tredje dose. Alle over 45 år skal få tilbud om den innen midten av januar.

Av de som bor i Afrika, har under 12 prosent enda fått sin første. Lave vaksinetall kan øke risikoen for at nye varianter oppstår, og sprer seg.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå