Norge

Flere bekymret for stress enn brann i jula

Desember er måneden med flest branner i Norge. Likevel er flere bekymret for stress enn for brann.

Nordmenn er bekymret for mye stress og dårlig stemning i jula. Faktisk mer enn de er bekymret for det enn for brann i jula.

Men det éne kan føre til det andre. En ny undersøkelse viser at høyt stressnivå kan føre til brann.

Undersøkelsen er gjort av byrået Respons Analyse. De har gjort den for forsikrings-selskapet Fremtind, og bankene DNB og SpareBank 1.

Den viser at nesten én million nordmenn bekymrer seg for stress i jula. For de som bekymrer seg for brann er tallet 43.000. Det er kun ett prosent av nordmenn.

De som er bekymret for brann, er redd for ulykker på kjøkkenet eller i pipen.

Desember er måneden med flest branner i Norge. Therese Nielsen ber flere om å tenke på brannsikkerhet i jula. Hun jobber i Fremtind, med å forebygge skader.

– Det er nettopp mye stress som kan føre til at det begynner å brenne. Vi glemmer å slukke stearinlys. Vi glemmer at vi har kjeler som koker på kjøkkenet, sier hun.

Undersøkelsen viser flere interessante ting. 13 prosent sier de er mest bekymret for mye stress i jula. Tallet har økt med 2 prosent fra i fjor.

Det er folk i Vestland fylke som er mest bekymret for julestress. Der er tallet 29 prosent. I Vestfold og Telemark er tallet bare 7 prosent.

Undersøkelsen viser også at de eldste bekymrer seg mest. Av de under 25 år oppgir 1 av 5 at de bekymrer seg for stress i julen.

Samtidig tar mange det rolig. 6 av 10 er ikke særlig bekymret, hverken for stress eller uhell i julen.

Nielsen ber nordmenn om å ta ansvar i år. Hun sier det særlig er viktig å passe på fire ting:

At du fyrer riktig i peisen

At du lager mat med ro og kontroll

At du bruker stearinlys på en sikker måte

At elektronikken lader på en trygg måte

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå