Tema

Derfor takker Marius nei til vaksine mot korona

Mange folk blir smittet med korona hver dag. Likevel er det noen som ikke er vaksinert mot viruset. Marius Haugan er en av dem.

Debatten om du skal ta vaksinen eller ikke, er blitt vanskelig. Den har splittet folket.

Noen mener vi bør vaksinere med tvang. Andre mener folk skal få velge selv. Noen mener vaksinen er vår vei ut av pandemien. Andre mener vaksinen ikke er testet nok.

– Nå er det alvor, sa statsminister Jonas Gahr Støre for litt over en uke siden. Han sa at svært mange blir smittet med korona. Samtidig øker smitten med omikron-varianten. Smitten øker så fort at regjeringen må gjøre noe.

De laget nye og strenge regler. Disse skulle hindre at smitten med korona spredde seg. Regjeringen ville også at folk skulle ta vaksinen.

Håndteringen av pandemien de siste ukene har gjort at flere har mistet tillit til regjeringen. Folk har også mistet tillit til helsemyndighetene. En av tre har ikke tillit til dem lengre.

Mange tror dette kan være årsaken til at folk ikke vil ta vaksine.

Marius Haugan er en av dem som sier nei.

– Det er sjelden folk dør av korona, sier han til Klar Tale.

– Det er nesten bare mennesker som allerede er syke eller som er svært gamle som dør, sier Haugan. Han mener at det er mye vi ikke vet enda, og at alt er fortsatt nytt.

Haugan jobber til daglig med data og musikk. Han er i 30-årene og har barn.

Pfizer var den første vaksinen som ble godkjent av Det europeiske legemiddel-kontoret (EMA). Det skjedde 21. desember for ett år siden. Da var mye usikkert. Det var uklart hvor bra den virket for å hindre smitte. Mange ble også usikre som følge av at den ble klar så raskt.

Åtte milliarder doser er satt verden over. Men folk som er vaksinerte kan fortsatt bli smittet, selv om de neppe blir like syke.. Det gjør ikke saken bedre for Haugan.

– Vi har lært at vaksinen ikke beskytter mot smitte, sier han.

---

Bildet er av en helsearbeider med munnbind som holder opp et lite glass.

Slik virker de ulike vaksinene

Til nå er tre vaksiner mot korona i bruk i Norge. Men hva er egentlig forskjellen på dem?

---

Han mener også at de som produserer vaksinene ikke har testet nok. De gjorde alt de kunne for å få sin vaksine godkjent først.

– De leverte etter min mening noe som var minimum av det de kunne klart, sier han.

Astri Lervik Larsen jobber på Akershus universitets-sykehus (Ahus). Hun er overlege. De lagde en egen sak om vaksinene etter at de ble godkjent. Der svarte de ut om myter om vaksinene. Folk lurte blant annet på hvordan vaksinene kunne bli godkjent så fort.

– Det er fullt mulig. Nye vaksiner går mye raskere å lage. De har vært gjennom alle trinn som trengs før de blir godkjent. Selve det å lage og det administrative rundt har gått mye raskere enn normalt. Det sa hun til sykehuset sitt eget nettsted.

For at Haugan skal vaksinere seg må de bli tryggere og bedre.

– Jeg har ikke noe imot medisin, eller vaksiner. Men situasjonen må bli mer alvorlig før jeg skal ta den. Vaksinene må også bli tryggere og bedre, sier han.

Han sier at sosiale medier har hatt en stor rolle under pandemien. De fjerner eller merker innlegg og innhold de mener er feil. Det gjelder de aller fleste sosiale medier. Haugan vil ikke at de skal bestemme hva som er rett og galt.

– Det er vanskelig å vite hva som er riktig. Derfor trenger vi et sted hvor vi kan diskutere ulike teorier, sier han.

– Folk må selv ta ansvar. De må ikke tro på alt de leser eller hører. Skal jeg finne informasjon som er kritisk til hvordan korona blir håndtert, må jeg se på usensurerte og alternative nettsider. Der er det mye rart, sier han.

Han mener at dette gjør situasjonen verre. Han nevner de som tror vaksinen inneholder en mikrochip som skal spore dem. Han tror at slike teorier kan føre til at flere ser på dem som takker nei til vaksinen, som dumme. Han er redd for at det gjør at det kan føre til mobbing.

Over halvparten av dem som får hjelp med korona på sykehus, er uvaksinert. Men bare åtte prosent har takket nei til vaksine. Haugan mener det er feil å si at det er de uvaksinerte som har skylda for at sykehusene nå sliter.

Han mener regjeringene har gjort for lite for helsevesenet de siste årene. Han mener også at det er mye av årsaken til at vi er der vi er i dag.

– Sykehusene har vært overbelastet lenge. De har fått for lite penger. Politikere må ta ansvar, men det har jeg ingen tro på at de gjør, sier han.

---

Kort om saken

  • Marius Haugan sier nei til korona-vaksine.
  • Han mener vaksinene må virke bedre og være tryggere.
  • Haugan sier også at folk må selv ta ansvar for hva de lærer seg.

---



Siste utgave

På forsiden nå