Norge

Samler inn gaver til familier som trenger hjelp

Mange foreldre synes gavepresset er vanskelig å håndtere i jula. Rundt hele landet har frivillige bidratt for å hjelpe til.

Jula nærmer seg i Norge. Mens voksne gleder seg til ribbe og akevitt, er det gavene mange barn er mest spent på.

Men gavepresset er ikke lett å håndtere for alle. Tall fra Bufdir viser at flere norske barn enn før vokser opp i fattigdom. Samtidig har strømprisene vært dyrere enn noensinne den siste tida. Det merker mange barnefamilier rundt i landet. Mer penger på strøm kan gjøre at det blir færre pakker under juletreet.

15 prosent av barnefamilier er usikre på om de har råd til julegaver i år. Det viser en en undersøkelse gjort på vegne av Røde Kors. De forteller at det er mange som trenger litt ekstra hjelp denne jula.

Det har Anikken Hjelde valgt å gjøre noe med. Siden 2011 har hun invitert folk til å gi bort en gave til noen som trenger det. De som har litt ekstra, får muligheten til å hjelpe de som har litt mindre.

– Det er både fint og trist. Det er fint å se at folk hjelper, men trist å se at barn trenger hjelp, sier hun.

Hun merker at det er mange som trenger hjelp i juletider.

– Behovet er stort. Det har nok også vært ekstra vanskelig for noen på grunn av pandemien. Det er nok også mange som ikke tør å spørre om hjelp, selv om de trenger det, sier hun.

GOD JUL

Hun håper hjelpen kan gjøre jula litt bedre for barn rundt i landet.

– Jeg tror det er mange som har store forventninger til jula. Jeg husker jo selv som liten hvor stas jula var. En gave løser ikke alle problemer, men den gjør kanskje juleaften litt enklere, både for små og store, sier hun.

Hun oppfordrer alle som kan, til å bidra denne jula.

– Denne tida er tøff for mange. Noen sitter mye alene, noen sliter litt ekstra med økonomien. Jeg håper at de som har litt ekstra vurderer å gi til noen andre. Én julegave kan utgjøre en veldig stor forskjell for et barn. Det løser ikke alle problemer, men det gir kanskje foreldre en mulighet til å slappe litt mer av og kose seg i jula.

De har hatt flere innsamlinger, over hele Norge. I år var en av dem var i Bærum. Kjersti Tangedal og Rebecca Sletten tok med seg barna sine på Bryn skole. Der tok de imot gaver fra alle som ville gi til de som trengte litt ekstra.

De prøvde også å arrangere en innsamling i fjor. Det gikk ikke, på grunn av korona. Derfor er de ekstra glade for at de fikk det til i år.

– Vi har barn selv, og kjenner veldig på det at mange barn ikke har det så bra i jula. Derfor føles det godt å gjøre noe for andre, sier Sletten.

God jul, lille venn

Hun tror barna kan lære mye av å være med.

– Jeg håper de lærer at de er veldig heldige selv. Og at de kan oppleve hvor hyggelig det er å kunne gjøre noe for andre, sier hun.

De små er enig med Sletten.

– Jula handler ikke jo om bare om å få. Det gjør oss veldig glade å kunne gi, og hjelpe de som har litt mindre. Det er fint å ikke bare tenke på oss selv, sier 10 år gamle Helene.

Sletten merker at mange er takknemlige for prosjektet. Hun opplever også at det er mange som har lyst til å hjelpe, men at noen tar initiativet.

Blant de som har kommet for å gi, er Karen Gunleiksrud. Hun har tatt med døtrene sine, og tror det også er en viktig opplevelse for dem.

– De får se hvilken verdi det har å gi til, og tenke på andre, sier hun.

De har kjøpt to gaver som de har gitt til prosjektet. De kommer til å ende opp under et juletre hos noen som har hatt det litt vanskelig dette året.

– Det er viktig å gi noe til andre i jula. Til noen som har litt mindre enn oss. Jula er en tid som handler om å være sammen, og dele, sier hun.

INNDELING

Helene er fornøyd med innsatsen. Til sammen har de klart å samle 150 gaver på to kvelder. De går alle til familier som ikke har så mye til overs. Helene har en oppfordring til andre der ute.

– Jeg synes folk skal være takknemlige for det de har denne jula. Og hvis du har mer enn du trenger, så synes jeg du burde hjelpe noen andre som sliter, sier hun.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå