Norge
Bildet er av helseminister Ingvild Kjerkol. Hun ser på en journalist som intervjuer henne. Til venstre i bildet står en kameramann og filmer henne. Kjerkol har på en rød jakke og briller. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Slutt på egne regler for folk som kommer fra sørlige Afrika

Natt til torsdag er det slutt på egne regler for folk som har vært på reise i land sør i Afrika.

Flere land laget strenge regler som følge av omikron-varianten av korona. Blant annet ble det strenge regler for folk som hadde vært sør i Afrika. I Norge blir det slutt på disse reglene fra natt til torsdag.

Det er klart etter at regjeringen velger å lytte til råd fra helsemyndighetene.

– Omikron er nå i mange land, også i Norge. Helsemyndighetene mener det ikke lenger er riktig å ha egne tiltak rettet mot folk som har vært i disse åtte landene. Derfor blir det slutt på det. På samme tid fortsetter vi med strenge, generelle regler for folk som skal reise inn i Norge, sier Ingvild Kjerkol. Hun er helseminister.

De åtte landene var Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør-Afrika og Zimbabwe.

Dermed er det fortsatt krav om at alle som kommer til Norge fra utlandet må teste seg for korona på grensa. Der var også Folkehelse-instituttet (FHI) og Helse-direktoratet (Hdir) uenige. FHI mente det er et tiltak som burde bli borte. Hdir ønsket at det fortsatt skulle være krav om test.

– Vi har anbefalt å teste folk på grensa. Det er fordi vi fort kan komme i en situasjon der det er mye mer smitte i andre land enn i Norge. Da vil det være viktig å redusere hvor mye smitte folk tar med seg inn i Norge, forklarer Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør i Hdir.

Alle som kommer til Norge må også ha registrert seg før de kommer til grensa. For folk som er verken er fullvaksinert eller har hatt korona er det krav om å ha et bevis på at de ikke er smittet. Det kan gi et grønt koronapass. Det er også karantene for folk som kommer fra land med karantene-plikt og som ikke har grønt koronapass.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå