Norge
Bildet er av to fingre som holder en positiv selvtest for korona. Foto: Erik Johansen / NTB

Tror mellom en million og tre millioner kan få korona før juli

Folkehelse-instituttet (FHI) er usikre på hvor mye mer smitte omikron-varianten av korona vil føre til. Men de mener at i beste fall blir over en million smittet før juli.

FHI har regnet med at det tar fire dager før antallet smittede blir doblet. Da tar det lengre tid før det blir svært mange syke, og det blir færre på samme tid. Det skriver de i en ny rapport.

Årsaken til at det være bra, er at det da er mer tid til å gi folk en ny dose med vaksine. Dermed blir de bedre beskyttet mot smitte og sykdom. Men selv da blir det trolig over 1 million smittede i Norge, mener FHI. De har regnet på tallene fram til slutten av juni 2022.

Ifølge FHI vil dette kunne føre til at det hver dag er 125 nye pasienter med korona på norske sykehus når det er mest smitte. Den vil da kunne være rundt midten av mai neste år. Men dette er hva som kan skje hvis det er rett å være optimist.

I verste fall har FHI regnet med at det tar bare 2,4 dager før det blir dobbelt så mye smitte. Hvis det skjer, mener FHI at det blir over tre millioner smittede før februar. De har da regnet med at det er like strenge tiltak som i dag. Men de hindrer bare 40 prosent av smitten, hvis alt går galt. Da er ikke tiltakene nok til å hindre en stor bølge med smitte. Da kan smitten være på topp tidlig i januar.

– I disse scenarioene vil mer enn tre millioner mennesker være smittet innen februar, mener FHI.

Hvis det går så ille, kan det bety at så mange som 40.000 vil få behov for hjelp på sykehus. Da kan det bli 1.000 nye smittede per dag.

FHI sier også at de er usikre på hvor alvorlig syke folk vil bli av omikron. De er også usikre på hvor fort folk kan få en tredje dose. Begge deler kan bidra til at færre blir alvorlig syke, selv om like mange blir smittet.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå