Norge

Vi handler mer til julen i år enn i fjor

Nordmenn har brukt mer penger på julehandel i år enn i fjor. Men det er fortsatt mye mindre enn vi brukte i julen for to år siden.

Det er særlig på kjøpesentrene at vi handler mer enn i fjor. Men vi bruker også mer penger på lokale butikker i sentrum av ulike byer. Det viser tall fra Kvarud Analyse. De har undersøkt saken for Virke. Det er en organisasjon for norske butikker.

– Vi ser ut til å få samme utvikling i årets julehandel som i fjor, sier Jarle Hammerstad. Han er leder for handels-politikk i Virke. Han sier det betyr at folk bruker mer penger på kjøpesenter og på å handle på nett enn året før. Slik er det også for lokale butikker, men der øker det med mindre.

Men vi handler for mindre på kjøpesentrene enn før jula for to år siden. Vi bruker 9,4 prosent mindre penger på butikker på kjøpesentrene enn vi gjorde før korona. Det er særlig sko og klær folk bruker mindre penger på. Der bruker vi 19 prosent mindre enn for to år siden.

I første del av desember brukte vi også mer penger på blant annet kafeer inne på kjøpesentrene. Men det ble stopp sist uke.

– Dette tyder på at det er færre som er innom sentrene enn i et vanlig år. De som reiser dit nå, er der for å gjøre unna julehandelen, sier Hammerstad.

Onsdag før jul blir trolig årets største handledag, ifølge Virke. De sier det ble handlet for over 3,5 millliarder kroner 22. desember.

Siste utgave

På forsiden nå