Verden

Desmond Tutu er død

Desmond Tutu ble 90 år gammel. Han blir hyllet over hele verden for sin kamp for rettferdighet og rettigheter.

Sørafrikanske Desmond Tutu er død. Aktivisten, erkebiskopen og fredspris-vinneren ble 90 år gammel.

Tutu var en av de viktigste lederne i kampen mot raseskillet i Sør-Afrika, kalt apartheid. I 1984 fikk han Nobels fredspris for sin fredelige kamp for svartes rettigheter.

– Å tilgi er ikke det samme som å glemme. Det er faktisk å huske. Å huske, men ikke bruke retten til å slå tilbake. Det er muligheten til en ny begynnelse. Spesielt hvis du ikke ønsker å gjenta det som har skjedd.

Slik lyder et av hans mange kjente sitater.

Apartheid-lovene sikret privilegier hos den hvite minoritets-befolkningen i Sør-Afrika. Det fantes egne busser og strender for de med hvit hud. Det var ulovlig for svarte og hvite å gifte seg. Millioner av afrikanere ble tvangsflyttet til egne områder. Politisk motstand var forbudt. Lovene varte helt til 90-tallet.

Folk i Sør-Afrika minnes Desmond Tutu utenfor St. George-katedralen i Cape Town søndag. Foto: AP / NTB

Kirkeleder Tutu ble kjent for sin sterke kritikk mot regimet i landet sitt.

– Apartheid er den verste formen for undertrykking verden har sett siden nazismen, sa Tutu. Etter mange år gav kampen hans til slutt resultater.

Han har også kjempet for homofiles rettigheter, og for en mer miljøvennlig klimapolitikk. I 2019 advarte han om at det «ikke ville være noen morgendag» hvis vi ikke handlet raskt mot klimakrisen.

Likevel har rasismen etterlatt dype spor i Sør-Afrika. Skillet mellom de fattige og rike er enormt i landet. Én av fem innbyggere lever i ekstrem fattigdom, ifølge FN.

Ledere og ikoner over hele verden har hyllet Tutu etter hans død. Tidligere statsminister, Erna Solberg, husker ham for sitt gode humør.

– Han gjorde verden til et bedre sted. Selv om han arbeidet med alvorlige spørsmål, bragte han alltid med seg en smittende latter og glede. Desmond Tutus arbeid og resultater inspirerer flere generasjoner, sa hun til avisen VG.

– Han var et stort lite menneske, sier nåværende statsminister Jonas Gahr Støre.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå