Verden

Ekspert advarer: – Hva som helst kan skje i Russland

Vladimir Putin har hatt flere utfordringer i løpet av 2021. Russland-ekspert Inna Sangadzhieva mener store ting kan skje i landet fremover.

Året 2021 har vært utfordrende for Vladimir Putin. Han er president i Russland.

Putin har måttet håndtere en pandemi. Han har blitt utfordret av den populære aktivisten Aleksej Navalnyj. Det har vært store protester i gatene flere steder i Russland. Spenningen mellom Russland og vesten har også økt i det siste.

Presset har gjort Vladimir Putin mer autoritær. Det mener Inna Sangadzhieva. Hun jobber i Den norske Helsingforskomité. Det er en organisasjon som jobber for menneske-rettigheter.

– Putin er presset inn i et hjørne. Men det ikke Vesten og Nato som har presset ham dit. Det vi ser nå at regimet kollapser fordi samfunnet våkner, sier hun.

Hun tror at stadig flere russere er misfornøyde med Putin. Da er det mye som kan skje.

– Situasjonen er ganske ille. Vi vet ikke hvor lenge denne typen regimer varer. Det blir betydelig verre nå. Putin er presset i et hjørne. Da kan vi forvente hva som helst, sier Sangadzhieva.

Hun mener Russland blir mer og mer som Hviterussland – landet som er kjent som Europas siste diktatur. Likevel tror hun mange russere vil kjempe mot en slik utvikling.

– Russiske myndigheter kan ikke skremme alle. Alle vil ikke gi opp. Vi har sett Navalnyj som eksempel. Det vil være noen modige som står opp. De trenger vår støtte, sier hun.

Samtidig understreker hun at motstandere er redde.

– Selvfølgelig er de det. Ingen vil havne på glattcelle. De fleste er ikke så modige som Navalnyj, selv om han er et fantastisk eksempel for mange. Han er en uredd leder som viser at det er mulig å kjempe. Det er noe Putin er livredd for, sier hun.

Hun advarer om at mye kan skje i Russland fremover.

– Hvor lenge dette kommer til å vare, det vet jeg ikke. Men i prosessen fram dit, kan hva som helst skje. En liten gnist kan skape en eksplosjon. Derfor er det viktig å følge med på, sier Sangadzhieva.

Det har lenge vært diskusjoner om Ukraina skal bli med i Nato. Nato er en militær allianse blant mange land i Vesten.

Putin krever at dette ikke skal skje. Samtidig varsler han at han vil redusere militære styrker på grensa til Ukraina.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå