Norge

Kjerkols nyttårsdrøm: Flere sykepleiere

Sju av ti sykepleiere sier de vurderer å forlate yrket sitt. Samtidig vil ikke Norges helseminister love at de skal få høyere lønn.

Ingvild Kjerkol er Norges helse- og omsorgsminister. Hun drømmer om flere sykepleiere neste år. Men hun kan ikke love at de vil få bedre lønn.

Kjerkols start som helseminister har vært utfordrende. Hun har lenge kritisert tidligere helseminister, Bent Høie. Nå som varianten omikron har spredt seg rundt i Norge, er det hennes tur til å styre.

– Vi har en helsetjeneste som er verdens beste. Men alt er ikke godt nok, sier hun.

For det mangler fastleger. Det er vanskelig for mange å få psykisk helsehjelp. Og aller verst er mangelen på sykepleiere. Det har blitt klart under pandemien.

Flere sykepleiere har fortalt om vanskelige tider under pandemien. Når de som jobber på intensiven er så slitne at de gråter på TV, gjør det inntrykk, sier helseministeren.

– Nå ser vi på alt som kan avlaste sykepleierne. Det er viktig i den akutte situasjonen vi er i, sier Kjerkol.

Sju av ti sykepleiere sier at de vurderer å forlate yrket. Det er på grunn av høy belastning, og lav lønn.

Til våren skal sykepleier-lønnen forhandles. Kjerkol vil ikke love noen økning. Men hun sier det er viktig at sykepleiere har en lønn de kan leve med.

– Jeg tror partene ser behovet for å rekruttere godt fremover. Og ikke minst av vi greier å beholde de vi har. Vi ser jo at sykepleiere er etterspurt i andre bransjer, sier hun.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) sier det i dag mangler om lag 7.000 sykepleiere i Norge.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå