Norge
Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet har sendt brev til kommunane der dei blir bedne om å førebuseg på ei smittebølgje. Foto: Heiko Junge / NTB / NPK

Omikron sprer seg i Europa – Gode tall i Norge

I andre land i Europa har omikron spredt seg kraftig. Også i Norge forventes en smitteøkning fremover, sier helsedirektøren.

Omikronvarianten har spredt seg over hele Europa. Om det blir like ille i Norge, er usikkert, sier Bjørn Guldvog. Han er helsedirektør, og følger nøye med på situasjonen.

– Vi venter en smitteøkning. Hvor stor den blir, er veldig usikkert, sier han.

I flere europeiske land har koronasmitten eksplodert de siste dagene.

– Fra andre land ser vi at omikron har tatt helt over. Det kan skje i Norge i løpet av en uke eller to. Men det at vi innførte tiltak tidlig, kan ha forsinket spredningen, sier Guldvog.

Han sier Norge har hatt gode tall i det siste. Både når det gjelder smitte, og innleggelser på sykehus.

– Det er sannsynlig at tiltakene har hatt god effekt. Særlig på deltavarianten. Vi er mer usikre på omikronvarianten. Her trenger vi mer tid, sier helsedirektøren.

Nå er det munnbind-påbud og skjenkeforbud i hele Norge. Det gjelder fram til 14. januar. Etter det vil myndighetene vurdere hva som bør gjøres.

Da kan det hende at skjenkeforbudet oppheves.

– Det er en av de vurderingene vi vil gjøre i januar. Men vi må regne med tiltak utover våren. Vi kan fortsatt komme dit at vi får veldig mange syke samtidig, sier Guldvog.

Han sier også at sjansen for en stor smittebølge i januar er liten.

– Det er mindre sannsynlig med en veldig stor bølge.

Guldvog anerkjenner at strenge tiltak har store konsekvenser. Mange er permitterte. Eksperter advarer også om hvilken effekt nedstengning har på psykisk helse. Han sier myndighetene hele tiden jobber med å vurdere om tiltakene er for kostbare.

– Det er en viktig debatt. Men jeg tror at de fleste ser at alle europeiske land er i den samme situasjonen. Vi ser at de som ventet med å innføre tiltak, har blitt tvunget til å gjøre det senere, sier Guldvog.

Han sier nøye planlegging er viktig for å bekjempe viruset. Hvis det viser seg at omikron gir mildere symptomer, kan det være aktuelt å la smitten spre seg.

– Det kan tenkes at vi kan la viruset spre seg. Men det må gjøres kontrollert. Men vi må hele tiden ha tiltak for å ha kontroll på utviklingen. Det kan være munnbind, og å holde seg hjemme ved sykdom, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå