Norge

Blir hunden redd av fyrverkeri? Her er noen råd

Mange dyr blir redde av smellene på nyttårsaften. Her er noen råd som kan hjelpe.

Nyttårsaften er en fest for mange mennesker. Men det er ikke alle kjæledyr som trives like godt på slutten av året. For hunder er det ikke lett å skjønne hva som skjer, når det plutselig smeller masse.

Mange hunder er livredde for raketter og smell. Men det finnes råd for å gjøre kvelden enklere for hunden.

Sigrid Engeland er veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet. Hun ber hundeeiere passe ekstra godt på dyrene sine i kveld.

– Nyttårsaften er veldig krevende for mange hunder. En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden. De bør beskyttes fra de høye lydene, sier hun.

Det er mange ting du kan gjøre for hunden din, hvis den er redd for smell. Her er noen av rådene fra Mattilsynet:

• Ikke la hunden være alene hjemme. Det kan forsterke følelsen av ensomhet og frykt. Hvis du er invitert bort, bør du ta med deg hunden.

• Gi den gjerne mat litt sent, en mett hund slapper bedre av.

• Gå en lang tur på ettermiddagen. Da blir hunden din mer sliten når kvelden kommer.

• Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut, og stikker av gårde. Hvert år stikker redde dyr av. Da må du plutselig ut og lete midt på natten.

• Ikke ta med deg hunden ut for å se på raketter.

• Noen hunder ønsker å gjemme seg. Det kan være lurt å la den få lov til det.

• Er hunden veldig redd, bør den være på et skjermet rom. Hjelper ikke det, kan den trenge at du er der med den.

• Det kan være lurt å reise til et sted med mindre bråk. På hytta kan det for eksempel være roligere og bedre for hunden.

• Det kan være lurt å sette på andre lyder. Radiostøy kan for eksempel hjelpe for å distrahere noen hunder. For andre hunder gjør dette støyen bare verre. Innendørs lek kan også få hunden til å tenke på noe annet.

I Ålesund var det fellesfyrverkeri fra en flåte i Aspevågen på fjorårets nyttårsaften. Foto: Halvard Alvik / NTB

• Det er ikke alltid lurt å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting. La hunden få være i fred, eller la hunden få være nær deg. La hunden få bestemme selv. Hvis du er redd, kan hunden tro at situasjonen er farlig.

• Hvis ingenting annet hjelper, kan veterinæren gjøre det. Det finnes medisiner som kan hjelpe hunden. Aldri medisiner hunden selv. Gi heller aldri medisin som er ment for mennesker. Det kan gjøre situasjonen mye verre.

• Det finnes god terapi og trening for hunden. Veterinærer og hundeeksperter kan gi gode råd for dette. Det bør gjøres i god tid før neste nyttårsaften.

Det kan være lurt å venne hunden til smell fra den er valp. Det kan være så enkelt som å spille av lyder fra et anlegg. Engeland sier dette må være planlagt. Hvis du overrasker valpen med skudd, kan den bli reddere.

Mange kjæledyr opplever stress i julehøytiden. Husk at hunder og katter trenger ro, og mange timers søvn hver dag. Det kan være lurt å gi dyrene et sted de kan være i fred disse dagene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå