Norge

Lærte norsk på grunn av Aurora

Da Jihyeong Lee oppdaget Aurora, bestemte hun seg for å lære norsk. Klar Tale har henne og andre folk rundt i verden, om hvorfor de vil lære språket vårt.

Jihyeong Lee er fra Sør-Korea. En dag for fem år siden hørte hun en sang av den norske artisten Aurora for første gang. Da ble hun hekta.

– Hun skapte en egen verden i sangene sine. Det fascinerte meg veldig. Jeg kjente meg igjen i fantasiene hennes, sier hun.

Hun bestemte seg for å begynne å lære norsk, for å forstå tekstene bedre.

– Det var ingen i Sør-Korea som kunne gi meg norskkurs. Så jeg måtte bruke lærebøker og lære det selv i stedet. Det vanskeligste for meg var å finne gode ressurser, sier hun.

I starten var det tøft. Ord, grammatikk og uttalelser lignet ikke på koreansk i det hele tatt. Men Lee fortsatte å øve på rommet sitt.

– Det er mange ting i norsk vi koreanere ikke er vant til. For eksempel synes jeg lange og korte vokaler er vanskelig. I koreansk har er det ikke forskjell på slike lyder, sier hun.

Etterhvert kunne hun holde samtaler på norsk. Hun ble så god at hun begynte å lære bort språket til andre koreanere.

– Jeg skjønte at jeg kunne hjelpe andre koreanere også. Mange som vil lære norsk i Korea har samme problem som jeg hadde.

I januar i fjor fikk hun gleden av å besøke Norge for første gang. Hun bodde i Kristiansand i seks måneder. Lee elsket å bo i Norge.

Hun sier det er mange som ikke skjønner at hun gidder å lære norsk. Selv er ikke sikker på hva hun liker så godt med det.

– Det er vanskelig å svare på! Jeg vet ikke helt hvorfor, men norsk fascinerer meg veldig.

Hun er fortsatt stor fan av Aurora. Hun har sett henne på konsert. Men det var ikke det største for henne.

– Hun hørte om historien min. Da sendte hun en videohilsen, personlig til meg. Det var helt fantastisk, sier hun.

Courtney

Courtney er fra USA. En tilfeldig dag for 8 år siden, oppdaget hun Ylvis-brødrene på YouTube.

– Jeg begynte å se andre filmer av Ylvis, med engelsk undertekst. Jeg likte hvordan det hørtes ut. Så begynte jeg å lære meg norsk, sier hun.

Courtney er ikke bare hvilken som helst Ylvis-fan heller. Hun tok en gang flyet til Norge, kun for å se konserten deres. Rett etter reise hun tilbake. Hele turen tok 36 timer.

Hun har vært i Norge ti ganger nå. Besteveninna hennes er fra Bodø. Bergen er yndlingsbyen hennes. Det merkes også på dialekta hun har.

– Jeg snakker en blanding av Bodø-dialekt og Bergensk. Jeg kaller det «Bodø-bergensk», sier hun og ler.

Hun sier «æ» for «jeg», men skarrer på R-ene.

– Det er enklere for meg. Jeg klarer ikke å uttale rulle-r, sier Courtney og ler.

Norsklæringen til Courtney ble mer og mer seriøs. Hun tok nettkurs, leste norske artikler, og fikk seg norske venner gjennom nettet.

– Jeg måtte lære det helt alene. Jeg kjente ingen her som kunne norsk. Heldigvis kunne jeg snakke med folk på internett, sier hun.

Sist gang hun var i Norge, var i 2019. Etter pandemien har det vært vanskelig å reise hit. Hun savner det veldig. Men på spørsmål om hun vil flytte hit, nøler hun ikke.

– Nei. Jeg har ingen plan om å flytte til Norge. Det er vanskelig for meg å få jobb. Dessuten vil jeg ikke være så langt unna familien.

Courtney snakker nesten flytende norsk. Når hun er her, spør folk hvor i landet hun kommer fra. Hun skjønner at folk synes det er rart at hun kun har lært språket fordi det er gøy.

– Det er rart for meg og. Jeg har jo egentlig ingen tilknytning til Norge. Likevel føler jeg meg litt hjemme når jeg er der, sier hun.

Til de som lærer norsk, anbefaler hun å øve jevnlig.

– Du må ikke jobbe så hardt. Du må bare være flink til å jobbe litt hver dag, sier hun.

Australiener

Hon Sen Chan er fra Melbourne. Han oppdaget først norsk gjennom internett.

– Det var litt tilfeldig at jeg fant norsk folkemusikk på YouTube. Jeg begynte å høre på gamle viser, og norsk metal-musikk.

Chan følte seg ensom da han var ung, og gikk på skole. For ham ble norsklæring noe positivt i hverdagen. Han satt og leste sangtekster, og prøvde å forstå dem.

– Jeg var nesten som at jeg hadde en drøm om Norge. Det var et samfunn langt borte, med likhet og et felles mål. Der alle så hverandre som familie. Da jeg lærte språket, ble denne drømmen mer ekte for meg, sier Chan.

Han forstod etterhvert at Norge kanskje ikke var helt som han trodde. Likevel fortsatte norsk kultur å fascinere ham.

Han leste bøker av Hamsun. Han hørte på musikk fra Sissel Kyrkjebø.

Det er særlig én sang som har gjort inntrykk på ham. Det er «Barndomshjemmet», skrevet av Magnus Bostrup Landstad. Den minner Chan om en venninne han hadde, som døde.

– Den minner meg om min kjære venninnes barndomshjem i Camperdown. Det er en landsby her i Victoria, der hun er gravlagt.

Sangen «Dagen Gryr» har han også hørt mange ganger.

– For meg handler den om de enkle tingene i livet. Som vi burde bli flinkere til å sette pris på, sier han.

Chan leste også bøker om Norge, for å forstå kulturen bedre.

– Norge har en veldig rik historie. Dere har en rik kultur, med interessant kunst og litteratur.

Det er særlig vikingtiden som fascinerer ham.

– Historier fra vikingtiden er utrolig spennende. Jeg vil heller høre om dem enn å se Hollywood-filmer.

Selv om Chan har lært norsk godt, har han fortsatt ikke hatt muligheten til å reise Norge.

– Jeg har en venn som snakket litt norsk, så jeg har snakket litt med ham. Men jeg har aldri vært i Norge. Det er litt ensomt å dra alene. Hvis jeg finner noen å reise med, skjer det kanskje en dag, sier han.

NATUR

Christophe besøkte Norge i 2019. Det var ikke planlagt, og ble en 10 dagers spontan tur. For første gang fikk han se landet som hadde fascinert ham lenge.

– Jeg har vært nysgjerrig på skandinaviske land lenge. Jeg er glad i fotografi, og jeg visste at naturen er fin i Norge, sier han.

Christophe var mest i Nord-Norge. Han likte seg her. Han syntes også at nordmenn tok ham godt imot.

– Folk er mer direkte i Norge. Det liker jeg. I fransk har vi mange ord for en ting. I Norge er folk mer direkte. Det fleste nordmenn snakker jo godt engelsk. Men jeg kunne ikke snakke med dem på deres språk. Det frustrerte meg, sier han.

Han bestemte seg for å lære norsk til den neste turen. Det gjorde han på nett. Han betalte for privattimer, og snakket med nordmenn på forskjellige nettsider. Siden har norsken bare blitt bedre. Nå er planen hans å bo i Norge i et år. Men han reiser ikke alene.

– Min kjæreste blir med. Så nå lærer vi norsk sammen, sier han.

Christophe forklarer at de liker å lære norsk på forskjellige måter.

– Kjæresten min lærer seg norsk mer gjennom tekst. Hun lærer best gjennom sangtekster og bøker. Jeg gjør det med lærebøker og pugging, sier han.

Christophe har lenge vært fascinert over skandinaviske land.

– Norges politiske system er en modell for oss franskmenn. Jeg ville finne ut av hvordan det egentlig fungerte. Jeg ville se om det norske systemet egentlig var så bra som jeg trodde.

Men det er ikke bare politikken som interesserer Christophe.

– Det er mye ellers som er interessant med norsk kultur. Mange tenker på fjorder, vikinger og fisk når de hører «Norge». Jeg ville kjenne landet på en dypere måte. En av de beste måtene å gjøre det på, er å lære seg språket. Jeg ville finne ut hva som gjør Norge til Norge, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå