Verden

Verdens mektigste land er splittet

Befolkningen i USA er splittet mellom to partier. Samtidig er to av tre enige om at demokratiet i landet er truet.

I Norge har vi mange populære politiske partier. I USA finnes det kun to som er virkelig store.

Det er demokratene på én side, og republikanerne på den andre. Befolkningen er delt mellom to partier.

I 2016 ble Donald Trump president. Han kritiserte stadig landets medier, og mente det politiske systemet ikke var til å stole på. Så kom pandemien, og vaksinene har skapt mye uenighet. Stormingen av kongressen var enda en hendelse som førte til stor konflikt. Da brøt demonstranter seg inn i Kongressen i USA for å protestere mot valgresultatet. Hendelsen førte til at fem mennesker døde.

Medlemmer av den militante høyregrupperingen Oath Keepers foran østfronten på kongressbygningen. Flere av dem har fått harde straffer. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Mange vil mange påstå at befolkningen i USA er mer delt enn noen sinne. Det viser også en ny menings-måling.

Den ble nylig utført av CBS News. Der svarer to av tre at de mener demokratiet er truet.

Samtidig er amerikanerne uenige om hva som er problemet. 81 prosent av demokrater var sterkt imot stormingen av Kongressen. For republikanere er tallet bare 34 prosent.

Det er snart et år siden hendelsen. Både president Biden og eks-president Trump skal holde tale. Men de to har antakelig veldig forskjellige budskap.

De fleste republikanere mener fortsatt at valget var stjålet av Joe Biden. Det viser en undersøkelse fra Monmouth University.

Jen Psaki er presidentens presse-talskvinne. Hun sier det er viktig å minnes hva som skjedde den 6. januar, 2021.

– 6. januar var en av de mørkeste dagene for vårt demokrati. Vår hovedstad var under angrep. Jeg kan ikke se noen grunn til å ikke markere denne dagen, sier hun.




Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå