Norge

Nå starter et opprør mot stengte barer

Regjeringen forbyr barer og restauranter å servere alkohol. Nå får de kraftig kritikk fra flere.

Aldri før har Norge hatt så mange smittede. Nesten 8.000 nye personer er registrert på ett døgn. Den nye korona-varianten omikron ventes å spre seg svært raskt. Det kan bety trøbbel for norske sykehus.

– Vi går inn i tidenes smitte-bølge, sier Espen Nakstad til avisa VG. Han er assisterende helsedirektør.

Før jul stengte regjeringen barer og restauranter. Ikke direkte, men ved å si nei til alkohol. Barer og restauranter får ikke selge øl, sprit og vin. Det skal hindre at folk smitter hverandre med korona.

Flere steder har gått konkurs. Mange personer har ingen jobb å gå til. Nå trenger totalt 124.500 personer i Norge jobb. Det viser nye tall fra etaten Nav. Personen er enten helt eller delvis arbeidsledige.

Paal Mangerud er medeier i flere utesteder i Oslo. Han sier regjeringen behandler bransjen dårlig.

– Jonas Gahr Støre sier at ingen skal stå alene i denne krisen. Men jeg har aldri følt meg mer ensom, sier han til nettstedet E24.

Støre er statsminister.

Partier på Stortinget har fått nok. Onsdag krevde de slutt på skjenke-stoppen. Forslaget ligger ikke an til å få flertall.

Partiet MDG vil heller ha lokale løsninger. Ikke en nasjonal stopp i skjenkingen.

– Nå haster det, sier Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det skriver nyhetsbyrået NTB. Bransjen sier at mange jobber vil forsvinne, sier han.

Ingvild Kjerkol er helseminister. Hun vil fortsatt ha forbud mot skjenking av alkohol. Det skal vare til minst 14. januar. Regjeringen ble anbefalt tiltaket av helse-myndighetene. Omikron smitter så mye lettere.

Også flere ordførere har reagert på skjenke-stopp.

– Jeg har stor forståelse for at man ønsker å avslutte skjenke-stoppen. Ordførerne har ansvar for sin kommune og sitt lokale næringsliv. Og en skjenke-stopp er et inngripende tiltak, sier hun til kanalen TV 2.

Regjeringen gir også hjelp i form av penger. Bedrifter kan få støtte slik at de kan betale ut lønn. Hensikten er å unngå at folk blir permittert. Men den har fått kritikk for å være for dårlig.


---

Fakta: Tiltak mot korona

  • Skjenke-stopp er ett av flere tiltak mot korona-viruset.
  • Barer og restauranter får ikke selge alkohol til folk. Slik har det vært siden før jul.
  • Flere reagerer fordi mange ikke lenger har en jobb å gå til. Noen serverings-steder må stenge for godt.

---



Siste utgave

På forsiden nå