Tema

De er Norges største innvandrergruppe

Tusenvis av polakker bor i Norge, og de blir stadig flere. Klar Tale har snakket med noen av dem for å høre om livet i Norge.

Kristina Koźniewska Nilsen er 25 år gammel. Da hennes norske far var på reise i Polen, møtte han moren hennes.

De ble forelsket. Moren til Kristina begynte å lære norsk i Polen. Så kom de til Norge.

Det var de ikke alene om. De siste årene har stadig flere polakker kommet til Norge. I dag er de Norges største gruppe med innvandrere. De er over 170.000 mennesker.

Kristina har vokst opp i Norge. Men hun glemmer aldri bakgrunnen sin. Moren tok henne med til St. Olav domkirke hver søndag. Der samles mange polakker. Flere av messene blir til og med holdt på polsk.

Kristina har et norsk etternavn, og et polsk. Hun snakket norsk med vennene sine, og polsk i kirka. Hun gikk på norsk skole i uka, og polsk skole i helga.

– I Norge føler jeg meg aldri helt norsk. I Polen føler jeg meg aldri helt polsk, sier hun og ler.

Jakub Stachowski har forsket på polske arbeids-innvandrere. Han kom selv til Norge for å jobbe på en byggeplass. Nå er han sosiolog ved universitetet NTNU i Trondheim.

Stachowski sier mange polakker i Norge har kjent på det Kristina følte på. De skal balansere mellom en polsk og en norsk identitet. De blir mer vant til å bo i Norge. Samtidig vil de bevare kulturen fra hjemlandet.

Mange synes også det er vanskelig å bli en del av det norske samfunnet. Stachowski tror en viktig grunn til det er språket.

– Språket er jo en stor del av problemet. Polakker har ikke rett til språkopplæring. Mange synes norsk er vanskelig, sier han.

Jakub

Samtidig minner han om at polakker er en ganske ny innvandrer-gruppe i Norge. Integrering tar tid. Bare fra 2005 til 2010 økte antall polakker i Norge fra litt under 9.000 til over 50.000.

– Mange, særlig menn, kommer hit for å jobbe. Etter hvert etablerer de seg her med familien. Noen av dem føler seg hjemme i Norge, sier han.

Stachowski tror det kan være utfordrende å vokse opp i Norge med polsk bakgrunn.

– Det kan oppleves som en slags konflikt, for eksempel for foreldre. Barna går kanskje i 17. mai-tog, står på ski og gjør andre typisk norske ting. Det kan foreldre oppleve som en slags konflikt, sier han.

Stachowski understreker at polakker er en variert gruppe mennesker.

– Det er viktig å huske at det er et stort mangfold av polske innvandrere. Det er mange forskjellige mennesker. De har kommet til Norge av ulike årsaker, med ulik bakgrunn. Noen har kun kommet for å jobbe. Andre har kommet for å bli, sier han.

Krzysztof Przanowski er sokneprest i St. Olav domkirke. Han kom til Norge fordi han ønsket å hjelpe polakker som bodde her.

– For meg er det viktig å støtte polakker i Norge. Å hjelpe dem med det de trenger. Der kan de også dele høytider og andre anledninger som betyr mye for polakker, sier han.

Polsk Prest

Przanowski sier det hender polakker kommer til ham for å dele tanker.

– Det er mange forskjellige mennesker. Noen bor her alene, med familien hjemme i Polen. Kirken er et trygt og komfortabelt sted. Jeg kan være en person de kan åpne seg for, sier han.

Przanowski sier kirken er et sted der de kan minnes familie og hjemlandet.

– Uansett hvor de bor, vil de føle en tilknytning til polsk kultur. Mange kjenner på en følelse av å være hjemme under messen, sier han.

Kristina har alltid trivdes i Norge. Men hun håper hun kan dra tilbake til Polen og bo der en dag.

– Det er jo der jeg har mest familie. Jeg er også veldig glad i den polske kulturen. Folk er utrolig gjestfrie og åpne. Jeg savner det, sier hun.


KORT OG KLART:

  • Polakker utgjør den største innvandrer-gruppen i Norge
  • Mange polske innvandrere føler en sterk tilknytning til hjemlandet
  • Katolske kirker et møtested for mange polakker i Norge


Siste utgave

På forsiden nå