Norge
Bildet er fra webkameraet til Statens vegvesen ved Grotli. Det er tett snøvær. Foto: Statens vegvesen / NTB

Ber folk være klare for uværet “Gyda”

Onsdag traff uværet “Gyda” kysten av Norge. Det har allerede ført til store problemer i deler av landet.

Langs kysten av Møre, Trøndelag og Nordland er det svært sterk vind. Det er antatt at det var årsak til at et hurtigrute-skip fikk problemer natt til onsdag. Ingen ble skadd, men skipet fikk skader på skroget.

Onsdag formiddag er det noen steder så mye vind at ferjer må bli i havna. Men det er ventet å bli verre i løpet av dagen.

Folk som bor i Røst og Værøy i Lofoten vil kunne vente seg 11 meter høye bølger, melder kanalen NRK. Flere ferjer over Vestfjorden er innstilt. Ifølge værtjenesten portwind.no er det målt vind over 40 meter per sekund i Stamsund i Lofoten.

Jon Austerheim ved Meteorologisk institutt sier det kan bli liten til full storm flere steder. Hele veien fra Stad i Vestland og nordover langs kysten til Nordland. Det er også meldt om at uværet kan nå deler av Innlandet.

Det er ventet at det også vil bli høye bølger lenger sør utover dagen. I Trøndelag og Møre og Romsdal kan det bli ni meter høye bølger.

Men det er flere problemer enn vind. Mange steder er det flere ulike varsler. Folk blir advart om både vind, ras, regn og flom.

Knut Aune Hoseth er sjef for Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE) i nord. Han sier det er sjelden med så mange varsler om fare på samme tid.

– Det er helt spesielt at det gjelder over hele landet. Til og med på Svalbard, sier han til NRK.

Årsaken er at Gyda fører til svært mye nedbør og varme.

– Det gjør Gyda spesiell. Det kommer på et tidspunkt hvor det er en god del snø i store deler av landet, sier Hoseth.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap advarer også om hva uværet kan føre til. De ber om at bedrifter følger med på hvilke farer som kan være i sitt område. Det rådet er særlig til bedrifter som jobber med farlig utstyr og sprengstoff.

Uværet fører også til at Posten har avlyst dagens levering flere steder.

– Vi prøver så godt vi kan å få levert ut all post. Men vi må ta hensyn til været og sikkerheten til de ansatte. Flere steder er det nå både for farlig og praktisk umulig å få levert ut dagens post. Det vil derfor bli forsinkelser i slike områder. Det sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten.

For veiene blir også påvirket av uværet. Flere steder er det svært glatt på veiene også gjort en innsats for å hindre ras. Både av jord, sørpe og snø.

Flere steder er det svært glatt på veiene. Blant annet på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Enn så lenge er veien åpen. Men du bør sjekke selv før du reiser. Årsaken er at det kan bli endret på kort varsel.

Men på E6 over Saltfjellet er det kolonnekjøring. Det er det også på E134 over Haukelifjell. På riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 15 over Strynefjellet, fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol og fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal er stengt.

Også andre steder blir folk bedt om å vurdere om de kan la bilen stå, og om de heller kan bli hjemme. Statens vegvesen har laget en nettside som handler om uværet Gyda.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå