Norge

Trener på arbeid med dyr

Mange unge arbeidsledige synes det er vanskelig å få seg jobb. Kan dyr være løsningen på problemet?

I et stort rødt hus i Oslo bor det ni katter. Noen ganger bor det flere der. Andre ganger færre. Og i hagen bor det to kaniner.

Disse dyra trenger litt ekstra omsorg og kjærlighet. De har nemlig ingen eiere.

Da er det godt at noen dyreglade mennesker kan passe på dem og gi dem kos.

– Det er lett å bli deprimert av å gå hjemme uten jobb i lengre tid. Også av det å føle at man ikke bidrar til noe som helst. Å komme hit i noen timer og hjelpe, har gjort psyken bedre, sier Anette Marie Kartalias Andersen til Klar Tale.

Hun jobber frivillig for Dyrebeskyttelsen i Oslo.

To dager i uka kommer hun til huset der kattene og kaninene bor. Hun har også med seg en annen person. Denne personen har arbeidstrening.

I Norge i dag er det stadig flere unge mennesker som sliter med dårlig psykiske helse. Som følge av dette er det mange som må slutte på skole og jobb. For mange av dem er det vanskelig å komme tilbake.

Mental Helse Ungdom har derfor startet prosjektet Dyreassistert Arbeidstrening. Det gjør de i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge.

Målet er at unge mellom 16 og 25 år med et ønske om å jobbe, skal få mulighet til å oppleve en positiv arbeidshverdag. Både i Oslo, Tromsø, Mandal og i Nord-Jæren kan de få muligheten til å jobbe med dyr.

– Vi er opptatt av at deltagerne skal oppleve mestring i sin arbeidshverdag og få bedre psykisk helse. Så er håpet at de skal søke jobb eller begynne på skolen igjen, sier Karen Steffensen i Mental helse. Hun er leder for prosjektet.

Forskning viser at det å være sammen med dyr kan gjøre at vi slapper av og føler oss bra. Dyrene hos Dyrebeskyttelsen er dyr som selv trenger omsorg. Å hjelpe dem kan gi en følelse av å bidra med noe viktig for andre.

Om det så bare er å kose med dyrene. Eller å gi dem mat.

Bildet viser mentor Anette hos Dyrebeskyttelsen.

Kattene går fritt ut og inn av katteluka. Ute har de et stort område der de kan klatre og leke. Inne er det flere rom der de kan slappe av og være for seg selv. Med så mange katter krever det også mye vask. Det er det de frivillige som gjør. Og kandidatene i arbeidstreningen, om de har lyst til det.

– Arbeidsoppgaver med dyr kan gjøre at vi opplever å mestre noe. Å gi dem vann eller kaste en ball kan være enkelt, men kan gjøre at vi føler at vi får til noe og hjelper noen. Det er positivt for helsa vår, sier Ingeborg Pedersen. Hun forsker og underviser i dyreassisterte intervensjoner (DAI) ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– De som er arbeidsledige lenge trenger ofte å ha noe å stå opp for om morgenen. Å ha en avtale og en oppgave gjør at de får en struktur på hverdagen. Det er også en positiv effekt av denne type arbeidstrening, sier hun.

Mer enn én av ti mellom 15 og 24 år er arbeidsledige. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ifølge Rådet for psykisk helse er det sammenheng mellom arbeidsledighet og psykiske problemer.

Det er større sjanse for å få psykiske lidelser for de som er uten jobb. Sannsynligheten øker også for bruk av medisiner mot depresjon og å trenge hjelp på sykehus som følge av psykiske lidelser.

Mange kan føle på et tomrom i livet, brutalt endrede hverdager og at de har mistet noe viktig. Noen kan derfor ikke jobbe i det hele tatt, skriver Rådet for psykisk helse.

Anette Marie har følt på noe av dette. Samtidig hadde hun lyst til å begynne å jobbe igjen. Med diagnosen kronisk utmattelsessyndrom (ME) er det vanskelig for henne å ha en vanlig jobb. Sykdommen gjør henne ekstremt sliten i lengre perioder.

– I begynnelsen jobbet jeg her bare én dag i uka. Men etter bare noen uker klarte jeg to dager. Jeg blir sliten, men det gir meg så mye glede og mestringsfølelse. Og det er også det viktigste i arbeidstreningen - at de skal føle at de klarer noe, sier hun.

En langhåret svart og hvit katt ligger rolig ved siden av henne i sofaen. Hun klapper katten rolig, og den maler. Hun fikk nylig en katt selv. En 11 år gammel katt som trengte et nytt hjem.

– Det er det beste valget jeg har gjort, sier hun og smiler.

Vi mennesker har vært sammen med dyrene i mange tusen år. Om vi ikke passet oss for dem, kunne de drepe oss. Men da vi ble venner med dem, kunne de beskytte oss.

– Et dyr som ligger og slapper av viser at det ikke er noen farer i nærheten. Derfor gir det oss en beroligende effekt. Det er genetisk, sier forsker Ingeborg Pedersen.

Forskning viser at mange mennesker opplever å få lavere puls og blodtrykk av å være med dyr.

Internasjonal og norsk forskning viser også at mennesker som er sammen med dyr kan få bedre hukommelse, konsentrasjon, søvn og kroppsbeherskelse. Samtidig som det kan gi mindre depresjon, angst, smerter og sosiale problemer.

---

Dyre-assistert arbeids-trening

  • Mental helse ungdom og Dyre-beskyttelsen samarbeider om å tilby arbeids-trening med dyr.
  • Tilbudet gjelder for unge mellom 16 og 25 år med et ønske om å komme seg i arbeid eller studier.
  • Dyr har en beroligende effekt på oss mennesker.

---



Siste utgave

På forsiden nå