Norge

Redd for at ny runde kan føre til at mange blir traumatisert på nytt

Støttegruppen etter 22. juli sier at det er vanskelig når Anders Behring Breivik nå skal i retten igjen. Men de har ingen tro på at han vil slippe ut.

– Det er klart at dette er en vanskelig for mange. Enhver omtale av terroristen kan bidra til at folk blir traumatisert på nytt. Det sier Lisbeth Røyneland til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Gruppen gjør seg nå klar for en ny runde. Telemark tingrett skal se på Anders Behring Breiviks ønske om å bli løslatt på prøve.

Det samme gjorde han sist sommer.

Røyneland sier at de har vært klar på at saken ville komme opp igjen.

– Vi har visst at det kommer en ny runde i retten. Vi har forsøkt å forberede de berørte på at den kommer, sier hun.

Røyneland mistet selv sin datter Synne under angrepet på Utøya i 2011. Hun sier at hun har tillit til at retten vil gjøre det som er riktig.

– Vi forventer at systemet fungerer slik det skal gjøre, sier hun.

Røyneland ingen tro på at han vil slippes fri nå.

– Det vurderer vi som helt urealistisk, og er ikke noe vi er bekymret for, sier hun.

Under tidligere runder med retten har Breivik gjort høyreekstreme hilsener. Røyneland sier at hun og gruppen er forberedt på at han kan gjøre noe lignende under den nye runden.

– Vi vet at han går rettens vei for å få oppmerksomhet. Vi tror han vil gjøre nazihilsen slik han har gjort tidligere, men vi vet aldri. Han er vanskelig å forstå, og vi må være oppmerksom på uventede handlinger, sier hun.

– Det har vært et ønske fra myndighetene at han ikke skal få ytre sine høyreekstreme meninger utad. Det må også gjelde nå. Der må mediene og retten sørge for at de uttalelsene hans ikke kommer ut til tilhengerne hans. Det er det vi er aller mest redd for, sier hun.

Vurderingen om Breivik skal løslates på prøve starter tirsdag 18. januar.

---

Kort om saken

  • Anders Behring Breivik har igjen søkt om å løslates på prøve.
  • Rettssaken starter tirsdag 18. januar.
  • Støttegruppen for 22. juli er redd for at en ny runde vil gjøre at folk blir traumatisert på nytt.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå