Norge

Norske politikere har ikke gjort en god nok jobb

Den nåværende klimaministeren mener at norske politikere ikke har gjort nok for å bekjempe klimakrisen. Det samme mener forrige klimaminister.

– Vi har gjort en altfor dårlig jobb alle sammen i alle år. Vi har visst om klimakrisen lenge, men vi har gjort for lite. Det sier Espen Barth Eide til avisa Vårt Land. Han er klima- og miljøminister.

Norske politikere har fått kjeft av folk som forsker på klima. Kikki Kleiven ønsker at politikerne tar ansvar for sine valg. Kleiven er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Hun mener Norge ikke har kuttet store utslipp så langt. Kleiven sier også at regjeringen bør være åpen om hvor urealistisk 1,5-gradersmålet er.

Barth Eide tar selvkritikk. Han sier at Norge burde vært flinkere til å investere i fornybart og spare energi. Han mener både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen har et ansvar for at Norge ikke har blitt mindre avhengige av olje.

Også tidligere klimaminister Sveinung Rotevatn mener det samme.

– Jeg tar ansvar for alt av utslipp vi slapp ut og ikke slapp ut da jeg var klimaminister. Jeg er glad utslippene gikk ned da Venstre styrte, men det har ikke gått fort nok, sier Rotevatn.

Verken Barth Eide eller Rotevatn mener målet er umulig å nå, men de sier at det vil bli vanskelig.

---

Kort om saken

  • Espen Barth Eide mener vi har gjort for lite for å bekjempe klimakrisen.
  • Det samme mener tidligere klimaminister Sveinung Rotevatn.
  • Likevel har de troen på å nå 1,5-gradersmålet.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå