Norge

Posten fyller 375 år – fra hest og kjerre til netthandel

Mandag fyller posten 375 år. Bedriften har endret seg mye siden den startet opp, i 1647.

Mandag fyller Posten 375-årsdag. Det startet med hest og posthorn. I dag leveres det fossilfritt og digitalt.

Posten er landets eldste bedrift som fortsatt er i drift. Den har rundt 13.000 ansatte og leverte i fjor 65 millioner pakker i rundt i landet.

I 1647 etablerte dansken Hannibal Sehested postvirksomhet i Norge. Siden da har Posten vokst seg både større og mer moderne.

Til sammen har Posten 7.000 utleveringssteder rundt i Norden. Konsernsjef Tone Wille sier bedriften har vært flink til å holde seg moderne.

– Leveranser blir aldri gammeldagse. Det viser eksplosjonen i netthandel. Den store forskjellen fra 1647 til i dag er nye metoder, og stadig raskere tempo, sier hun.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) prøvekjører den norskproduserte Postmann Pat-elbilen, Paxster, som i dag benyttes over hele Norge og eksporteres til flere land. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I 2021 leverte bedriften nær 400 millioner adresserte brev. Det er en nedgang på 77 prosent fra toppåret 1999. I samme periode har antall pakker som er sendt økt kraftig. I fjor var tallet 65 millioner.

Postlevering i Norge startet med hest og kjerre. I 1826 kjøpte Posten landets to første dampskip. 27 år senere bidro Posten i byggingen av Norges første jernbane. Den gikk mellom Christiania og Eidsvoll. De første postbilene kom i 1918.

I de senere årene har bedriften hatt som mål å kutte klimautslipp. I 2021 støttet de klimaprosjektet med 1 milliard kroner.

– Pengene skal brukes til å investere stort i grønne prosjekter, sier Wille.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå