Norge
Skatteetaten tror at flere hundre tusen norske kryptovalutaeiere ikke har rapportert inn verdiene sine til den. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skatteetaten tror nordmenn skjuler penger

Skatteetaten skal bruke mer tid på å finne skjulte verdier i krypto-valuta. De tror at mange nordmenn ikke sier ifra om disse verdiene.

– Vi ser at det er mange som ikke rapporterer krypto-valuta i skattemeldingen. Vi følger derfor opp i år med å bruke mer tid på dette. Det sier Odd Woxholt. Han jobber for Skatteetaten.

De siste årene har flere investert i krypto-valuta.

I fjor var det over 13.000 personer som sa fra om inntekter fra krypto-valuta. De hadde 951 millioner med inntekter fra valutaen og 7,5 milliarder kroner i formue. Det er høyere enn året før.

– Selv om vi ser en økning, er vi ikke naive. Det er langt flere som ikke sier fra, enn dem som gjør det, sier Woxholt.

Skatteetaten har funnet 60.000 til 70.000 personer som har krypto-valuta. Men de tror det er rundt 300.000 personer.

– Det er vanskelig å si hvor mye inntekt og formue disse eierne har, men det er nok snakk om titalls milliarder kroner, sier Woxholt.

Dette er altså verdier som det ikke blir betalt skatt på.

Skatteetaten har en egen gruppe som arbeider med dette. Gruppen får nå flere som skal jobbe der. Oppgaven deres blir å finne de som skjuler verdier i krypto-valuta.

– Mange av eierne har ikke satt seg godt nok inn i reglene rundt skatt på krypto-valuta. Vi ser at de fleste ønsker å følge lover og regler, og vi ønske rå hjelpe dem som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier Woxholt.

De som ikke sier ifra om hvor mye verdier de har, kan risikere å betale ekstra skatt.

---

Kort om saken

  • Skatteetaten tror nordmenn skjuler mye penger i krypto-valuta.
  • Derfor skal de bruke mer tid på å finne disse verdiene.
  • De skal det nemlig betales skatt for. Hvis du er over en viss sum.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå