Norge

Feirer 18 år som norsk prinsesse

En gang i framtiden skal prinsesse Ingrid Alexandra bli dronning av Norge. Men først skal hun feire at hun er blitt myndig.

21. januar 2004 ble kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit far og mor. Kronprinsen var stolt da han kom ut for å fortelle pressen at landet hadde fått en ny prinsesse.

18 år senere har prinsesse Ingrid Alexandra fått sitt eget kontor på Slottet. I årene framover skal hun gjøre flere jobber som kongelig enn hun har gjort fram til nå. Det skal gjøre henne klar for å ta over som dronning av Norge en gang i framtiden.

Fredag fyller hun 18 år. Men den store feiringen er utsatt. Det skulle være en stor galla med middag på Slottet, med gjester fra både Norge og andre land. Den er utsatt som følge av korona. Det samme skjer med middagen som regjeringen skal holde for henne. Det blir heller en mindre feiring med bare den nærmeste familien.

Men noe av feiringen ble som den skulle. Det er tradisjon at en tron-arving skal besøke de tre statsmakter dagen før de fyller 18 år. Så torsdag var hun på besøk hos Høyesterett, Stortinget og regjeringen. Der fikk hun lære mer om hvordan de jobber.

Selv om hun har fått eget kontor, er planen at hun skal jobbe mest med skole de neste årene. Det skriver Kongehuset på sine nettsider.

Prinsessen går nå i 2. klasse på videregående på Elvebakken skole i Oslo. Det er ukjent hva hun vil gjøre etter videregående, men det blir kanskje noe av det hun er kjent for å bry seg om.

Da hun ble konfirmert i 2019 holdt kongen tale. Da snakket han om at prinsessen er opptatt av miljø og klima.

– Du blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk vil være blant de viktigste oppgavene. Det samme blir det å redde kloden. Jeg er sikker på at du og din generasjon vil klare å finne gode løsninger. Dere har kunnskap og klokskap til det, sa kong Harald i talen.

Det er også en biografi om prinsesse Ingrid Alexandra på nettsidene til Kongehuset. Der står det at hun liker trening og sport. Særlig vannsport.

Nyhetsbyrået NTB melder at prinsessen har gjort to intervjuer med norske medier denne uka. De skriver at hun kanskje vil si mer om hvilke planer hun har for framtiden i disse.

Mange i den norske kongefamilien er utdannet i forsvaret. Det har både kongen og kronprinsen også. Og den som er konge eller dronning av Norge, er også øverste befal for forsvaret.

I høst har prinsessen vært på to besøk hos forsvaret. Det er ukjent om hun har planer om å ta en periode i militæret. Men det er ikke et krav om at hun må det, sa Sven Gj. Gjeruldsen til NTB i høst. Han er assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå