Norge

Dette er de nye reglene for karantene

Nå kan du slippe smitte-karantene hvis du tester deg hver dag. De nye reglene gjelder fra onsdag.

Mange har måttet være lenge borte fra jobb eller skole. Årsaken er mye smitte med korona og strenge regler for karantene.

Men fra onsdag gjelder nye regler for smitte-karantene. Er du nærkontakt med en smittet, kan du slippe karantene i ti døgn. Da må du isteden teste deg daglig med selvtest. Det meldte Helse- og omsorgs-departementet mandag kveld.

Du kan erstatte karantene i ti døgn med:

* Daglig testing i fem døgn. Det er etter siste, nære kontant med den smittede. Det gjelder de som bor med en smittet eller som er tilsvarende nære.

* Bor du med en smittet eller er like nær? Og kan du ikke holde avstand? Da må du teste deg hver dag i 11 døgn for å slippe karantene. Dette gjelder også barn.

* Du bør bruke munnbind innendørs på offentlig sted. Du bør unngå store samlinger og arrangementer i ti døgn etter kontakten med den smittede.

* Følg med på om du får symptomer under hele perioden.

* Får du symptomer på korona? Hold deg hjemme og test deg.

* Har du hatt korona i løpet av de siste tre månedene? Da trenger du ikke å være i karantene.

Kommunene kommer til å trenge flere selvtester. Det regner regjeringen med. Årsaken er at mange flere kommer til å bli smittet. Og at folk kommer til å bruke flere selvtester for å slippe karantene.

Ingvild Kjerkol er helseminister. Hun har bedt Helsedirektoratet skaffe flere selvtester, sier hun. Kommunene skal tilby disse testene gratis til folk.

Regjeringen fjerner også kravet om innreise-karantene. Det gjelder personer uten gyldig korona-sertifikat. Regjeringen mener det ikke lenger er nødvendig med karantene når folk kommer til Norge.

Siste utgave

På forsiden nå