Norge

Hun takket nei til samtaler med Taliban

Tidligere minister Nargis Nehan flyktet til Norge da Kabul ble tatt. Nå sitter hun og ser samtalene og føler det blir for dumt.

Nargis Nehan har tidligere vært minister i Afghanistan. Hun ble invitert til å delta på møtene med Taliban. Hun takket nei.

Nehan måtte le av det Taliban sa på søndag. Norge og Vesten kan ikke stole på de, sier hun.

– Vestlig diplomati fungerer ikke overfor Taliban. Det er for mykt. Taliban er Taliban, sier hun.

Flere land, også Norge sa at Taliban måtte vise at de ville endre seg før de begynte å snakke sammen. Nehan sier at det har vi ikke sett noen tegn på ennå.

– Jeg stoler ikke på noe av det de sier. Det er det helt motsatte av hva som skjer i Afghanistan. Vi må se på hva som faktisk skjer på bakken. Slik de holder på nå, synes jeg ikke at Norge burde invitere dem hit. Jeg synes det er flaut å se, sier Nehan.

Hun sier at kvinner, minoriteter, journalister og aktivister blir drept.

– Alt de har gjort er å skremme, torturere og tvinge folk ned i fattigdom. Vi ser ikke en eneste god utvikling etter at de stjal makta, sier Nehan.

Nehan tror Vesten gjør feil.

– Taliban kommer hit for å få internasjonal anerkjennelse og tilgang til penger. Det er ikke noe annet mål de har, sier hun.

Årsaken til møtene er at de skal finne en løsning for det afghanske folk. Mange er uten mat, uten penger og sliter.

Er det en seier hvis afghanske kvinner får et stykke brød, men må fortsette å holde seg hjemme av frykt for å bli undertrykt av Taliban? Spør Nehan.

– Hvis det er det lista skal ligge, så vil det hjelpe. Men hvis vi snakker om en generasjon med kvinner. Hjelpe dem framover og hjelpe Afghanistan med å komme seg ut av krisen, da er lista ganske annerledes, sier hun.

---

Kort om saken

  • Nargis Nehan flyktet til Norge da Kabul ble tatt.
  • Hun mener samtalene med Taliban er flaue.
  • Hun mener de kun kommer hit for å få penger.

---

Siste utgave

På forsiden nå