Norge

Norge vil vurdere å tvinge afghanere ut igjen

Det er full krise i Afghanistan. Nå skal Norge igjen vurdere å sende afghanere tilbake. – Vi kan ikke sende folk tilbake, sier SV.

Taliban var nylig i Norge. Årsaken er krisen i Afghanistan. Millioner står i fare for å sulte i hjel. Nå vil Utlendingsnemnda (UNE) se på Afghanistan-saker igjen. Det kan gjøre at afghanere sendes ut med tvang.

Organisasjonen Redd Barna reagerer. Det samme gjør Sosialistisk Venstreparti (SV).

– Redd Barna reagerer sterkt på at Une vil behandle Afghanistan-saker igjen. Det sier Camilla Scharffscher Engeset i Redd Barna.

De forventer at ingen barn blir sendt til Afghanistan slik situasjonen er nå.

– Vi har nettopp hentet mennesker ut av Afghanistan. Det er fordi situasjonen der er livsfarlig og ustabil. Vi kan ikke sende folk tilbake, sier Grete Wold i SV.

Norge tok pause i sakene. Det skjedde da Taliban tok makta i august. UNE sier de først skal forberede behandling av saker. Det dreier seg da om tidligere asylsøkere. Og personer som har plikt til å reise ut. De har fått avslag om opphold.

Det har vært stans i plikten til å reise ut av Norge. Det gjelder afghanere. Denne tas bort 1. mars. Det betyr at noen igjen har plikt til å reise ut, ifølge UNE. De vil vurdere hver sak for seg.

Der er ikke mulig å sende mennesker til Afghanistan nå. Det mener SV.

Norge må i stedet behandle sakene på nytt, mener Redd Barna. Da må de ta hensyn til den alvorlige situasjonen i landet.

Det er krise i Afghanistan, sier FN og andre. Deler av samfunnet kollapset da Taliban tok makta. I tillegg har tørke skapt problemer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå